Referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine od SFRJ održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Većina je Bosanaca i Hercegovaca glasala za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih gradana.Na glasanje izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, a za suverenost BiH glasalo njih 99,44 posto.

 
 Radiotelevizija Republike Srpske navodi da je izlaznost bila 63,7% građana SR BiH, od čega je 92,7% glasalo za nezavisnost. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su bojkotovali referendum.
 
  1. mart se u Federaciji BiH obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi, već smatra početkom rata u BiH.Istina, Dan nezavisnosti BiH obilježava se samo u onom dijelu Federacije BiH, u kojem su Bošnjaci većinski narod, dok ostatak Federacije to ne prihvata!
 
 Povodom Dana državnosti BiH sutra je neradni dan, a u čast ovog praznika danas će se u osnovnim i srednjim školama održati svečane akademije, dok će se sutra održati svečana sjednica Općinskog vijeća Živinice!
 

Vaš komentar na članak: