Odlukom ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu od 15.dedcembra ove godine /prekosutra/ ukidaju se vize za ulazak u schengenski prostor građanima Bosne i Hercegovine.Tako  piše u Odluci-građanima BiH, a znamo da se to uglavnom odnosi na Bošnjake, pošto su građani drugih nacionalnosti imali pasoše drugih zemalja i do sada su mogli putovati.

  Od kada je donesena takva odluka pred službama PU-a su nastale prave gužve, kako bi se na vrijeme obezbijedili biometrijski pasoši, pošto jedino s takvim dokumentom važi bezvizno putovanje.

 Gužve već duže traju i na punktu u PTT Živinice, gdje se predaju dokumenti za biometrijske pasoše.Mnogi naši sugrađani, koji su ranije predali zahtjeve,  već su dobili biometrijske pasoše, izvadili avionske karte i odmah  prekosutra kreću u željenim pravcima.Više je onih koji idu vlastitim prevozom, a više posla biće i za vlasnike autobusnih linija.

 Mada mediji često najavljuju da odluka o bezviznom režimu može biti suspendovana u slučaju zlopotrebe bezviznog režima, odnosno ako se pojavi veliki broj neopravdanih zahtjeva za azilom ili se neko pronađe da obalja neke poslove.Bezvizni režim podrazumjeva turistička putovanja, a ne mogućnost zaposlenja ili azilskog aranžmana.

  Naravno, tako je bilo i do sada, kada se putovalo i sa vizama, pa su dopunska objašnjenja bila nepotrebna.Našem narodu je potreban posao, pa makar i na crno, samo da se nešto zaradi!Ipak, preporučujemo poštivanje donesenih pravila o bezviznom režimu!/Š.G./

Gužve u redu za biometrijske pasoše u Živinicama
 

Vaš komentar na članak: