Dio članova Udruženja građana Josip Broz Tito danas je boravio u Beogradu, povodom 29.godišnjice smrti bivšeg predsjednika SFRJ.Članovi ovog udruženja posjetili su kuću cvijeća i odali počast Titu.Drugi dio članstva okupio se danas oko Titove biste u 15,05 , vrijeme kada je umro jugoslovneski predsjedni, te mu tako odali počast.Evo kraćih biografski podataka o Josipu Brozu Tizu:

  Doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito umro je 4. maja prije 29 godina u Ljubljani, a njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u Beogradu. Tito je rođen u Kumrovcu 1892, a tačan datum njegovog rođenja nije poznat, mada je rođendan slavljen 25. maja. Taj dan je godinama obilježavan "Štafetom mladosti" i velikim sletom.

  Kao austrougarski kaplar Tito je učestvovao u Prvom svjetskom ratu. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915, poslije čega je pobjegao iz zarobljeništva i učestvovao u Oktobarskoj revoluciji. U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca se vratio krajem oktobra 1920, kada je postao član Komunističke partije, a 1937. njen generalni sekretar, voljom Staljina, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića. Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi u vrijeme kad je likvidiran znatan broj jugoslovenskih komunističkih prvaka. Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svjetskom ratu Partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska).Iz rata je izašao kao legendarni vođa. Osim borbe protiv okupatora jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju tokom i nakon rata. Odbio je Staljinov pritisak 1948, i rezoluciju Informbiroa. Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

 Josip Broz sahranjen je 8. maja 1980. u Beogradu u Kući cvijeća, a na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država svijeta. (agencijska vijest)

Titova bista u Živinicama

Vaš komentar na članak: