„Centar za ekologiju i energiju“,  zajedno sa  Mjesnom samoupravom Kiseljak i  Udruženjem izviđača „Duga“,  realizovao je i drugu u nizu proljetnih akcija čišćenja jezera Modrac-ovaj put  5. juna za Svjetski  Dan zaštite okoliša.

  U par sati koliko je akcija čišćenja trajala brzo smo napunili 10-ak kesa za smeće,  i doveli  dio obale u red. Sve nas koji smo čistili raduje da je obala bila dosta uredna   i nije trebalo puno da se očisti i  omogući  posjetiocima da imaju bolje uslove za odmor i rekreaciju.
 
  Ovaj put Centar za ekologiju i energiju  je na obali jezera  postavio još  4 stola i klupe za odmor i 4 eko table sa porukama i apelima budućim gostima jezera Modrac, da smeće odlažu u kante i kontejnere i na taj način sačuvaju prirodu ovog turističkog mjesta.

  Cilj ove ali i svih narednih  akcija je  poticanje stanovništva i lokalne samouprave  na bolju zaštitu životne sredine, skretanje pažnje javnosti na loše navike nepropisnog bacanja smeća, poticaj  zdravih navika  ali i privlačenje izletnika i turista.
 
  Apelujemo na sve ribolovce i  ljubitelje prirode da malo vremena posvete zbrinjavanju otpada, ali i da opomenu druge ukoliko primjete da se ne ponašaju u skladu sa „zakonima prirode“ i ostavljaju smeće poslije svog boravka u prirodi.
ODBACIMO STARE NAVIKE –NEKA JEZERO MODRAC BUDE ČISTO!!!/Amira Kunto/

Sa jučerašnje akcije čišćenja obala jezera Modrac

Ugodniji boravak u prirodi
 

Vaš komentar na članak: