Svjetski dan voda koji se danas u više od 150 zemalja širom svijeta obilježava pod sloganom “Voda za gradove: odgovor na urbani izazov“ je povod što su udružene nevladine organizacije sa Tuzlanskog kantona organizirale obilazak oko jezera Modrac.

  Cilj obilaska jezera je da se ukaže na potrebu zagađenja jezera, te da se na ovaj način od nadležnih ustanova traži dosljedna primjena Zakona o zaštiti jezera Modrac, donesenog 2006. god., i hitno pokretanje aktivnosti na rješavanju problema zagađenja jezerske vode i priobalnog područja.Informacija sa terena je da je situacija katastrofalna i da se hitno moraju preduzeti aktivnosti na smanjenju zagađenja jezera.

   Nevladine organizacije šalju apel za pokretanje aktivnosti na poboljšanju kvaliteta vode jezera Modrac nadležnim ministarstvima i općinama čije otpadne vode dolaze u jezero Modrac, a medije mole da pomognu u rješavanju ovog problema.

  NVO nude svoju pomoć i podršku u realizaciji aktivnosti jer je njihova želja da se zaustavi zagađenje jezerske vode i da se jezeru vrati sjaj nekadašnje turističke atrakcije i mjesta za rekreaciju i odmor.

  “Vjerujemo da se relevantne institucije neće oglušiti o ovaj poziv, jer se zna da jezero služi i kao izvor pitke vode za veliki dio građana Tuzle i Lukavca“.

   Organizacije koje su podržale ovaj Apel:Odred izviđača Duga,Centar za ekologiju i energiju, Centar za razvoj i podršku,Udruženje Jezero,Udruženje žena Prokosovići,UG “Kajak kanu klub“, 39 NVO članica Mreže nevladinih organizacija “EKOALICIJA“,30 NVO članica Mreže nevladinih organizacija “Koalicija za sliv rijeke Spreče“,UG „Plaže jezera Modrac“,Asocijacija Zelene staze-Green Tour SI Bosne,Planinarsko društvo “Konjuh“,Planinarsko društvo “Drenik“, UG „Kajak kanu klub“, Sportsko ribolovno društvo „Rudar-Kreka“,Sportsko ribolovno društvo „Mrena“ i 4.280 članova FG „Očuvajmo i spasimo jezero Modrac“./Vanja Rizvic, dipl.ing.tehn./

Česti prizori kraj jezera Modrac

Plaža pretvorena u stakleni otpad

Članovi pokreta za spas velike vodene akumulacije
 

Vaš komentar na članak: