Zdravstveni radnici ponovo putem medija obavještavaju građane na opasnosti od ambrozije, koja svake godine ugrožava sve više osoba u Bosni i Hercegovini. U svijetu se bilježe i smrtni slučajevi izazvani pretjeranom alergijskom reakcijom na ambroziju.

   Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 posto ljudi. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekim situacijama preći i u asmatične napade.

    U svijetu se čak bilježe i smrtni slučajevi izazvani pretjeranom alergijskom reakcijom na ambroziju.Ranijih godina u Živinicama su organizovali akcije na iskorjenjivanju ambrozije pa je vrijeme da se to ponovo učini. Bosna i Hercegovina zajedno sa Hrvatskom, Mađarskom i dijelom Srbije nalazi se u zoni najveće zakorovljenosti ambrozijom u Evropi, potvrđuju podaci Društva za zaštitu bilja BiH.

   Ipak, još nije precizirana površina zemljišta na kojem je rasprostranjena ambrozija, mada znamo da je na području općine Živinice rasporostranjena na svakom koraku, duž rijeka, na neobrađenim površinama i dr. Pored otežanog disanja, polen ambrozije izaziva i kihanje, svrabež nosa, vodeni iscjedak iz nosa i otekline kapaka.

  Inače, u BiH za sada postoje samo tri aparata za mjerenje koncentracije polena ambrozije u vazduhu i to u Banjaluci, Cazinu i Sarajevu./I.A./

Ambrozija kraj Oskove u blizini ušća u Spreču

Vaš komentar na članak: