Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio je  bajramsku čestitku u povodu završetka posta i početka Ramazanskog bajrama, u kojoj se kaže:

 "Draga braćo i sestre,prvi je ševval 1431. godine, odnosno prvi dan Ramazanskog bajrama na dan 9. septembra, 2010 god. po Miladu.
Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se učimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom. Učili smo se samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjaća tjelesne strasti. Učili smo se samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu.  Učili smo se poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi u miru i sreći.

  Zato je danas sretan onaj koji može stati pred Gospodara nebesa i Zemlje sa svojim postom, svojim ibadetom, svojom čistom dušom i svojom iskrenom vjerom u mir i dobro. Zato je danas sretan onaj koji može reći da mu je duša na mjestu. Zato je sretan danas onaj koji je pouzdan u sebe i svoju obitelj na putu dobra. Zato je danas sretan onaj koji voli svoga brata. I zato je radostan onaj kojemu je  Bajram zato što je pobijedio sebe u borbi za pravo onoga kojem treba izdvojiti zekat i sadekatu-l-fitr.

  S tim mislima, svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha, dž.š., za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći! S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu riječima: Bajram šerif mubarek olsun!"(Fena)

Vaš komentar na članak: