Barice: Otovorena likovna kolonija “Živinice 2018″na imanju Puzića

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Živinice nastavlja organizovati likovne kolonije. Ovoga puta IX likovna kolonija pod nazivom “Živinice 2018” održana je u saradnji sa porodicom Puzić u obnovljenoj bosanskoj kući u Baricama.Program je počeo nastupom Udruženja sazlija Sevdah iz Živinica, a potom su se gostima obratili domaćini i zvaničnici .

“Ovo je nastavak održavanja likovne kolonije, koju smo ranijih godina praktikovali odžavati u kompleksu hotela Toplica i ovo je naš doprinos razvoju ove vrste umjetnosti.Ovo je poseban događaj danas u Baricama, gdje su braća i sestre Puzić, u spomen na svoje roditelje, svoje mjesto i nekadašnje običaje i našu bošnjačku tradiciju, obnovili svoje staro ognjište, onako kako je to nekada bilo. Osim slikara iz BiH imamo i umjetnike iz inostranstva, koji će svoja djela pokloniti općini Živinice, Preporodu i porodici Puzić”, rekao nam je predsjednik Preporoda Adis Šabanović.

Velikom broju prisutnih na današnjem otvaranju likovne kolonije obratili su se općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković, ministrica kulture i sporta u Vladi TK Slavena Vojinović i ispred porodice domaćina Aiša Puzić.Načelnmik Kamenjaković i ministrica Vojinović su pohvali nastojanja naših sugrađana da očuvaju uspomene i tradiciju prošlih vremena.

Ajša Puzić se od 1996.godine počela baviti izadom narodnih nošnji, pa je dio svog stvaralaštva unijela u topli porodični dom nekad devetočlane porodice Puzić:

“Počela sam izradom narodnih nošnju za KUD Živinice i od tada je krenula intenzivnija izrada narodnih nošnji diljem svijeta, gdje got ima raseljenog našeg naroda. Tako sam radila za naša kulturno umjetnička društva u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Norveškoj, Danskoj, Belgiji SAD, Australiji i drugim zemljama.Svijest o očuvanju naše tradicije, na sreću, sve je veća, pa smo tako i nas sedam braće i sestara odlučili da renoviramo staru kuću, izgrađenu 1964.godine, kako bi naše i buduće geeraciji podsjećali kako se nekada živjelo u slozi i ljubavi, a što nam danas toliko nedostaje”, rekla nam je Ajša Puzić.

Mirsad Puzić je takođe istakao važnost očuvanja starina za buduća pokoljenja:

“Na pravom smo putu da kuća ostane uspomena na roditelje koji su je izgradili prije nepunih 60 godina. Unijeli smo stari namještaj, tako da u kući imamo staru šivaću mašinu, krevete od slamarica, stare ćilime, sinije, ibrici, ćase i sve ono čime su se naši stariji nekada služili. Uz to i radovi naše sestre Aiše koja se pronašla u izradi narodnih nošnji i vezova upotpunilo je sliku naše prošlosti.Radićemo u našoj spomen kući još neke projekte, kao što je organizacija literarnih susreta i muzičkog stvaralaštva kategorije sevdaha. Aktivni smo i u ostvarenju ideje Dana dijaspore općine Živinice, tako da ćemo naći sadržaja koji bi se mogli organizovati krajem decembra”.

Otac Sulji i mati Sadeta Puzić odgojili su u pomenutoj kući sedmoro djece: Ajšu, Nijaza, Mirsada, Mirzeta, Sevletu, Esada i Mersidu, koji se s ponosom sjećaju svojih roditelja, a koji su danas, osim umjetnika, ugostili veliki broj znatiželjnika i sugrađana svog mjesta i okoline./Š.Gadžo/