Na osnovu uzorka vode koji je iz vještačkog jezera u Bašigovcima uzet 8. jula, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona saopštio je rezultate 15. jula. Kako se ističe, voda u ovom jezeru bakteriološki je ispravana.

   Različitim nalazima i saopštenjima građani se često dovode u konfuziju. Ranije objavljena informacija da je voda iz jezera u Bašigovcima neispravna, rezultat je analize koju je Zavod za javno zdravstvo TK vršio na osnovu uzoraka iz mjeseca juna. Direktorica Zavoda kaže da je podatak o ispravnosti vode, zapravo nemoguće prezentirati javnosti, jer se nikad sa sigurnošću ne može tvrditi da li je neka voda ispravna ili ne.

  -Voda u prirodnim kupalištima može da promjeni kvalitete za vrlo kratak vremenski period, tako da se ne može sa sigurnošću reći da li je bakteriološki ispravna.Vrlo je važno da se vode za kupanje redovno kontrolišu, kako bi se ljudi na vrijeme mogli da zaštite", rekla je Nermina Mehinović, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

  Podsjećamo, da se ovakav slučaj desio i prošle godine, kada je Zavod tvrdio da je voda u jezeru Bistarac neispravna, dok su nalazi koje je imao vlasnik jezera bili su uredni. Različitim nalazima i saopštenjima građani se često dovode u konfuziju. Nemoguće je pratiti iz kojeg perioda datira neki nalaz. Kako bi svi bili sigurni da je voda za kupanje ispravna, analize bi se morale vršiti češće u svim kupalištima./Edina Muharemagić/

Rajsko jezero Bašigovci
 

Vaš komentar na članak: