Bašigovci:Uskoro namještaj za Švajcarsku

Svoj prvi  Dan državnosti BiH na novim radnim mjestima i u novoj fabrici dočekalo je 14 radnika  firme BENF Compani d.o.o.  Bašigovci, nedaleko Živinica.U  fabrici se  proizvdi  masivni namještaj, a  proizvodne hale   zauzimaju  preko hiljadu kvadratnih metara.Prema riječima majstora Abdulaha Dropića uslovi  rada su veoma dobri, uvedeno je centralno grijanje, plate su redovne, obezbjeđen je topli obrok.
   Direktor firme Ismet Hodžić ističe da su kapaciteti podignuti vlastitim sredstvima, ali da uskoro očekuju beskamatni kredit, kojim Vlada TK podržava poduzetnike :
  «Nakon probnog rada od  četiri mjeseca sada pred Dan državnosti označili smo redovnu proizvodnju.Proizvodni program obuhvata po deset tipova kreveta, klub i trpezarijskih stolova, kao i namještaj po narudžbi-komode  i kredence, takođe od masiva.Godišnji plan proizvodnje iznosi 1,5 milion KM, a već naredne godine u fabrici će raditi 30 radnika.Proizvode  plasiramo na domaće tržište i u susjednu Crnu Goru, a na nedavnim sajmovima namještaja u Zagrebu i Beogradu ugovorili smo plasman namještaja na tržištima naših istočnih i zapadnih susjeda.Značajnije rezultate očekujemo i na  tržištu Švajcarske početkom iduće godine», kaže direktor Hodžić.
    Velike napore ovdje su uložili u obezbjeđenje  stabilnog napajanja električnom energijom, postavljena je nova trafo-stanica,  proveden je sistem ventilacije, kao i video nadzor, tako da su urađeni svi preduslovi za nesmetan rad.
     O početnim iskustvima rada firme šef proizvodnje Mujo Halilović kaže:
     «Uslovi rada su  za pohvalu, sve je novo, snabdijevanje masivom i repro-materijalima je redovno, nema zastoja u radu i isplatama plata, radno mjesto nam je na kućnom pragu i šta bolje možemo poželjeti»!
   Dok menadžmenti drugih firmi prijete radnicima otkazima i zatvaranjem fabrika, primjer iz Bašigovaca, uprkos velikom broju drvoprerađivača,  zaslužuje sve pohvale! / Na naslovnici direktor Hodžić/.

 
                                  BENF Compani Bašigovci
                                      Iz proizvodnog pogona