Među tridesetak firmi iz oblasti prerade drveta na području općine Živinice sve značajnije mjesto zauzima i BENF Company, sa sjedištem u Živinicama i proizvodnim pogonom u Bašigovcima. Preduzeće polagano ulazi u svoju petu godišnjicu od osnivanja i uspješnog rada. Direktor firme Ismet Hodžić kaže kako su tada počeli sa 5, a sada na spisku zaposlenih imaju 26 radnika, s tendencijom daljeg rasta:

 
 "Osnovna djelatnost je proizvodnja i promet namještaja od bukovog masiva. Postali smo prepoznatljivo po proizvodnji kreveta, kao i po programu trpezarijskih i klub stolova.Posebno zapažen je plasman više vrsta kreveta, bračnih, samaca, spratnih i dječijih sa toboganom. Pravi korak prema zdravijem stanovanju svakako je kupovina ekološkog i zdravog namještaja, izrađenog od masivnog drveta, čijem dizajnu i proizvodnji je usmjerena i naša kompanija. Zato imamo sve više stranih kupaca i mi izvozimo na godišnjem nivou oko 90 odsto kreveta i drugih proizvoda, dok je u zimskom periodu taj procenat još povoljniji".
 
BENF Company osvaja strana tržišta
 
 Proizvodi BENF-a se mogu kupiti u prodajnim salonima namještaja na čitavom području BiH, kao i Srbije, Crne Gore, Švicarske i posebno Njemačke. Preduzeće je takođe specijalizovano i za opremanje hotelskih soba i apartmana, zbog čega se sve više izvozi i u Hrvatsku, za tamošnje dalmatinske ugostiteljske i turističke objekte.
 
 "Naše narudžbe redovno izvršavamo tako što svaki mjesec u prosjeku proizvedemo 600 kreveta, a više od 50 odsto ide na tržište Njemačke. Takođe polovinu proizvodnje za ljetnje opremanje hotela u Dalmaciji radimo na dnevnom nivou od 300 komada, dok je u ostalim mjesecima narudžba manja za 5o kreveta", kaže Hodžić.
 
 U BENF-u sve funkcionira besprijekorno, namještaj kupci plaćaju za 15 dana nakon prijema robe, pa su i plate, kao i ostale obaveze firme redovne. Prosječna plata ovdje iznosi 600 KM,  a sa toplim obrokom radnik zaradi oko 720 KM, u zavisnoti od broja radnih dana.
 
 "Ukupni promet naših proizvoda za 2012.godinu iznosio je oko 1,5 milion KM i mi se nadamo da ćemo stabilizacijom svjetskih prilika ići na dalje povećanje proizvodnje, a time i povećanja broja zaposlenih radnika sa našeg područja", ističe Ismet Hodžić, zadovoljan postignutim pozitivnim rezultatima poslovanja od osnivanja firme do danas./Š.Gadžo/
 

Iz proizvodnog pogona Benfa

Proizvodnja ekološki zdravog namještaja-prioritet kompanije

Vrijedne ruke radnika pretvaraju bukovinu u kvalitetan namještaj

Završna faza izrade kreveta za tržište Njemačke
 

Vaš komentar na članak: