Bosna i Hercegovina je u junu ostvarila ukupan robni promet sa inostranstvom u vrijednosti milijardu i 521,2 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi 455,8 miliona KM ili 30 posto, a na uvoz milijardu i 65,4 miliona KM.

   Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopćio da je u okviru ukupno ostvarenog vanjskotrgovinskog prometa BiH u tom mjesecu, pokrivenost uvoza izvozom iznosila 42,8 posto. U prvih šest mjeseci ove godine, ostvaren je izvoz u vrijednosti dvije milijarde i 550,8 miliona KM, što je za 23,8 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, ostvareni uvoz iznosio je pet milijardi i 957,1 miliona KM, što je za 25,3 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

   U ovom periodu pokrivenost uvoza izvozom također je iznosila 42,8 posto. U prvih šest mjeseci ove godine, BiH je u robnom prometu sa inostranstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit u vrijednosti tri milijarde i 406,3 miliona KM što je za 26,4 posto manje nego u istom periodu lani. Posmatrano prema odsjecima SMTK klasifikacije, u prvih šest mjeseci, najveći deficit je ostvaren u odsjeku «nafta i naftni derivati» u vrijednosti 580,4 miliona KM (što je za 30,9 posto manje nego u istom periodu prethodne godine) i u odsjeku «cestovna vozila» u vrijednosti od 339,6 miliona KM (što je za 36,5 posto manje nego u istom periodu prethodne godine). Najveći suficit u ovom periodu ostvaren je u odsjeku «električna energija» u vrijednosti 222,3 miliona KM (što je za 184,1 posto više nego u istom periodu prethodne godine).

PROSJEČNE PLATE 786 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u BiH za maj 2009. iznosila je 786 KM, što pokazuje nominalni pad za 1,5 posto u odnosu na decembar 2008. Agencija za statistiku BiH danas je objavila da je prosječna mjesečna isplaćena neto plata za maj ove u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno viša za 4,4 posto. Prosječna mjesečna bruto plata za maj iznosila je 1.198 KM, što pokazuje nominalni rast za 1,3 posto u odnosu na decembar lani. Prosječna mjesečna bruto plata za maj ove u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za 7,4 posto./E.Grabovac/

Izvoz proizvoda u prvih šest mjeseci oko 2,5 milijarde KM
 

Vaš komentar na članak: