Na današnji dan 1805.godine rodio se poznati danski književnik-basnopisac Hans Kristijan Andersen, te se po njemu danas obilježava Međunarodni dan dječije književnosti.

 "U Danskoj se Andersen smatra tvorcem danske realistične proze. Njegova djela prevedena su na više od 80 jezika i bila su nadahnuće za stvaranje mnogih pozorišnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. Andersen je bio sin siromašnog postolara i majke  pralje. Mučno se probijao do književne afirmacije", istakla je danas na književnim susretima direktorica BKC Nizama Đug, okupljenim učenicima Prve i Druge osnovne škole, u povodu Međunarodnog dana dječije književnosti.

 Okupljenoj djeci u Plavoj sali BKC-a održana je čas književnosti, na kojem je promovirana knjiga Mehmeda Đedovića "Priče iz velike šume". Ovo je kratki roman za djecu koji se sastoji od 17 pripovijedaka, sa zajedničkim radnjama i zajedničkim likovima, u formi životinja u velikoj šumi.To je drugi roman za djecu ovog autora, a prvi je nosio naziv "Ime mi je pahuljica". Ovih dana širom kantona započela je promocija novog Đedovićevog romana.

 Osim što je autor na slikovit način dočarao priče svog romana i djeca su pripremljena došla na druženje s poznatim književnikom. Svoje pjesme recitovali su Adelisa Kuljić, Dženana Sellimović, Elma Ramić i Dženita Hasić, dok su mnogi pokazali svoj likovni talenat.Učenica Sanja Grgić predstavila se slikama šumskih životinja, na kojima je dominirao strašni vuk!

 Tako su djeca osnovnih škola sa piscem Mehmedom Đedovićem obilježili Međunarodni dan dječije književnosti u spomen na velikog basnopisca Hansa Kristijana Andersena./Š.G./

Pisac Mehmed Đedović među djecom

Sa prezentacije knjige Priče iz velike šume

Djeca pažljivo pratila prezentaciju književnog djela
 

Vaš komentar na članak: