U prepunoj velikoj sali Bosanskog kulturnog centra sinoć je obilježena  30-godišnica postojanja i uspješnog rada Kulturno-umjetničkog društva Živinice.Osim domaćina, koji su se i ovog puta predstavili bogatim repertoarom folklornog stvaralaštva, jubilej su svojim nastupima uveličali gosti iz Poljske i Gračanice.

  KUD Živinice obnovio je svoj rad 1979.godine pa su na svečanost pozvani mnogi raniji članovi društva, među kojima i jednog od osnivača i dugogodišnjeg vođe živiničke folklorne družine Dušana Kostića, bivšeg nastavnika Prve osnovne škole u Živinicama.

  «Lijepo je ponovo biti u Živinicama, gdje sam proveo svoje najbolje godine i ovoj lijepoj mladosti podario svoja znanja i iskustva iz folklornog stvaralaštva», rekao nam je Kostić, kojeg je publika pozdravila i nagradila velikim aplauzom u BKC-u.

   Tokom višegodišnjeg rada Prva osnovna škola dala je takođe značajan doprinos radu KUD Živinice, raniji naziv bio je Konjuh, o čemu je direktor Mirza Zukanović posebno istakao:

   «Mladi vole folklor i naša škola uvijek je podržavala i pomagala rad društva, kako kadrovski tako i uključivanjem učenika da se bave folklorom.Zadovoljstvo je večeras bilo vidjeti to bogatstvo stvaralaštva, ne samo iz naših krajeva već i šire».

    O radu KUD-a Živinice prisutne je upoznao i direktor Enver Šehović, o čemu su se posjetioci mogli upoznati na pripremljenoj izložbi fotografije.

    KUD Živinice sinoć je predstavio nekoliko svojih sastava, među kojima  smo zapazili i nastup veterana, te vokalne soliste Željku Jurić i Zdenka Grgića./Š.G./

Nastup folklorne družine KUD Živinice

Gosti i domaćini:Dušan Kostić / u sredini/, Zukanović i  Šehović
 

Vaš komentar na članak: