Borac“-Klub MZ Kovači

Godinama FK Borac iz Kovača njeguje kvalitetan nogomet među mladima ovog mjesta. Klub se takmiči u Trećoj ligi TK-grupa Jug, a na kraju polusezone dijele 10. mjesto sa živiničkim Metalcem, u konkurenciji 14 ekipa s područja općina Kalesija, Banovići, Tuzla i Živinice.

 „Klub raspolaže ograničenim sredstvima, tako da nemamo ambicije boriti se za viši plasman na tabeli.Bitno je da klub egzistira, da okupljamo mlade, da ih sklanjamo s ulice i nudimo organizovano bavljenje sportom.Imali smo do skoro i uspješne ekipe pionira i kadeta, ali zbog nedostatk sredstava istupili smo iz takmičenja, gdje smo osvajali prva ili druga mjesta u jakim kantonalnim konkurencijama“, objašnjava nam stanje u svom timu predsjednik FK Borac Halid Fehrić.

 Borac ima relativno dugu tradiciju, formiran je 1978.godine, do kada su mladi ovog mjesta nastupali za druge klubove.Najznačajniji uspjeh je osvajanje općinskog fudbalskog kupa u prijeratnim vremenima, a klupske prostorije i danas krasi pehar iz tog perioda. Prvi predsjednik  Borca bio je Muradif Fehrić, prvi predsjednik Skupštine bio je Ćazim Muminović, dok je treniranje ekipe započeo Miro Šimunović, a potom su još teneri bili Šahim Aljić, Rizo Imamović, Zuko Zukić, Halid Fehrić, Džafer Kraišnik i Hamdija Nišić. Ovdje se još sjećaju prve uprave kluba, u kojoj su još bili Ekrem i dr. Halid Čokić, Mujo Mujagić, Safet Kraišnik, Ferid Nišić i Muhamed Mujić.

HALID FEHRIĆ ZASLUŽAN ZA RAD KLUBA

  Današnju upravu sačinjavaju predsjednik Halid Fehrić, Zijad Hodžić, Mirsad Jašarević, dr.Halid Čokić, Hajrudin Barjaktarević, Džafer Kraišnik i Halid Mahmutbegović, koji daju veliki doprinos opstanku i uspješnom radu ovog kluba.

 Trener Borca je Zijad Forčaković, bivši uspješni fudbaler, koji je nosio dres nekoliko klubova, među kojima i živiničkog Slavena. Ove takmičarske sezone  boje kluba brane slijedeći fudbaleri: Emir Halilović, Jasmin Muminović, Medin Beširović, Mujo Hrustanović, Asmir Musić /kapiten/, Fadil Turković, Muamer Čokić, Samir Šuvalić, Nijaz Fehrić, Almir Kraišnik, Nihad Fehrić, Armel Mujanović, Samir Fehrić, Besim Brčaninović, Denal Fehrić, Semir Humić, Edin Fehrić  i Mirnes Alić.

 Predsjednik Borca Halid Fehrić je od prvog dana u klubu, prvo kao igrač, a potom trener, član uprave, a od posljednjih 15 godina i predsjednik, koji svo slobodno vrijeme poklanja radu s mladima i obezbjeđenju neophodnih uslova za funkcionisanje kluba.

 „Borimo se koliko ko može i uspijevamo se održati.Igralište zadovoljava uslove i viših takmičarskih rangova, jedino nam nedostaje električna energija, kako bi obezbijedili svlačionice toplom vodom. Pomažu nam sponzori, firme iz našeg kraja, Džafa eloksir i Holex, kao i pojedinci dr.Halid Čokić, Halid Mahmutbegović, Nihad Mušić, Hikmet Halilović, Asmir Durmić i dr. Zimsku pauzu ćemo iskoristi za učešće naših igrača na nekoliko turnira, počevši od Slavenovog novogodišnjeg turnira, koji okuplja veliki broj klubova, tako da ćemo proljetni dio prvenstva spremno dočekati“, kaže nam Halid Fehrić./Š.Gadžo/

FK "Borac" iz Kovača-domogli se i općinskog kupa