Danas je u Tuzli održana završna  Konferenciju povodom završetka projekta “Odgovorno upravljanje medicinskim otpadom”, finansiranog od EU ", koji organizuje i provodi Centar za ekologiju i energiju Tuzla. Na Konferenciji su prikazani projektni rezultati i pozitivne prakse za unapređenje procesa upravljanja medicinskim otpadom.

  Cilj projekta je bio sagledati sadašnje stanje vezano za količine i trenutni način zbrinjavanja medicinskog otpada, izraditi ključne dokumente za pripremu Planova upravljanja medicinskim otpadom i pomoći zdravstvenim ustanovama da krenu u proces pravilnog načina upravljanja medicinskim otpadom. Navedeni ciljevi su realizirani u saradnji sa predstavnicima vlasti, zdravstvenih ustanova, poslovnog sektora i organizacija civilnog društva.

  Zahvaljujući aktivnostima i uspješnoj saradnji između svih ciljnih skupina, pokrenut je proces pravilnog upravljanja medicinskim otpadom u zdravstvenim ustanovama, istakla je direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić.

  Prije početka implementacije projekta, velike količine opasnog medicinskog otpada su zajedno sa komunalnim otpadom završavale na deponijama, ugrožavajući zdravlje osoba koje dolaze u dodir s njim i štetno utičući na okoliš. Razlog tome je nepridržavanje zakonskih obaveza svih aktera u sistemu upravljanja medicinskim otpadom.

  Nakon prikazanog dokumentarnog filma “Medicinski otpad u sjeveroistočnoj BiH“, svoja izlaganja održali su predstavnik delegacije Evropske unije u BiH,Mladen Rudež, pomoćnik ministra Ministarstva okoliša i turizma FBiH, Milan Latinović, pomoćnik ministra Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Vanja Rizvić, koordinator projekta, Centar za ekologiju i energiju, a na temu  Pozitivni primjeri upravljanja MO u zdravstvenim ustanovama govorili su Zlatko Maksimović, direktor Doma zdravlja Bijeljina, Dragan Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj, Kasim Brigić, direktor Doma zdravlja Tuzla i Neđo Ilić, direktor Bolnice Brčko distrikt.

 O postignutim konkretnim rezultatima govorili su predstavnici firmi koje otkupljuju i prerađuju medicinski otpad Nihad Bajrić, tehnički direktor firme Kemis BH Lukavac, Sead Brkić, tehnički direktor firme Reciklon Sarajevo i Miroslav Dragičević,rukovodilac Službe za tehničko uslužne djelatnosti u Opštoj bolnici “Sveti Apostol Luka“ Doboj.
 
 Da postoji mnogo obaveza kada je u pitanja zdrava sredina govorili su direktori fondova za zaštitu okoliša FBiH i RS Safet Harbinja i Srđan Todorović.

  Konferencija je omogućila razmjenu iskustava i najboljih praksi postignutih u okviru trajanja projekta. Zdravstvene ustanove su učesnike informisale o svojim pozitivnim iskustvima, planovima i poteškoćama sa kojim se suočavaju, dok su nadležna ministarstva prezentirala svoje planove za ovu oblast u naredne tri godine, a predstavnici EU, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS su predstavili mogućnosti njihove podrške održivom nastavku pokrenutog procesa u naredne tri godine.

  Najuspješnijim učesnicima u realizaciji projekta Odgovorno upravljanje medicinskim otpadom uručene su pismene zahvalnice./Š.G./

Radno Predsjedništvo konferencije

Učesnici konferencije prate dokumentarni film
 

Vaš komentar na članak: