U više navrata smo pisali o Mješovitoj srednjoj školi Živinice, ali i o humanosti njenih učenika. Ovaj puta riječ je o saradnji između ove škole i Centra za djecu sa višestrukim smetnjama "Vrati mi osmijeh Živinice". U posljednje tri godine djeca iz Centra vrati mi osmijhe, su proširili svoje aktivnosti na izradu raznih čestitki, povodom prigodnih blagdana. 

 
  Od samog početka pomoć u realizaciji njihove ideje su pružili i učenici MSŠ Živinice, te je samim tim uspostavljena saradnja između ove dvije ustanove. Nešto više rekao nam je direktor Mješovite srednje škole Živinice, gospodin Ramiz Glavić:
 
 "Vijeće učenika naše škole je od samog početka uzelo učešće u pomoći realizacije te ideje kroz sekciju Civitas, gdje su se putem projektne ideje borili za izgradnju objekta Centra za  djecu sa višestrukim smetnjama i  kroz taj projekat je skupljeno 1450 KM, takođe i prodajom njihovih čestitki u našoj školi smo im pružili veliku podršku, jer je prodato oko 180 čestitki. U narednom periodu ćemo  raditi na bližoj saradnji, gdje ćemo prezentovati učenička dostignuća u školi putem javnih nastupa u Centru".
 
Što prije do vlastitog krova
 
  Direktorica udruženja Suada Omić je zadovoljna saradnjom ove dvije ustanove, o čemu nam ona kaže:
 
 "Imamo 6 volontera koji rade sa djecom, 3 člana upravnog odbora, zamjenica Centra je Zehta Mešić, dok je Nezira Jahić član upravnog odbora, a pomaže nam i pravnica Elvedina Planić.  Dobili smo veće prostorije vojne kasarne u Ljubačama, od općine Živinice, ali smo još na privremenom korišrenje. Naš cilje je da napravimo dom za stalni smještaj djece, da bi se više uposlilo  defektologa i drugih stručnih osoba. Od prvih dana imamo podršku od Mješovite srednje škole živinice, putem raznih projekata i humanitarnih koncerata, gdje su organizatori bili uprava te škole i njeni učenici. Kako sa ovom školom tako i sa svim ostalim školama sa područja općine Živinice imamo dobru saradnju. Ovom prilikom se zahvaljujemo upravi Mješovite  srednje  škole i njenim učenicima.
 
  Ovim putem takođe apelujemo na vlasti općine Živinice da što prije riješe pitanje stambenog zbrinjavanja djece sa višestrukim smetnjama. Iz dana u dan u naš dom dolazi sve više djece sa tim potrebama. Trenuti broj djece je 115, od čega je oko 50 djece u starosnoj dobi do 15 godina"./E.B./
 

Iz Centra vrati mi osmijeh u Ljubačama
 

Vaš komentar na članak: