Dolazi 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.Podsjećanja radi, 1.marta 1992.godine, na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u BiH je održan referendum na kojem je nezavisnost države podržalo  blizu 67 posto građana. Potom je Vijeće ministara Evropske unije, 06. aprila 1992. godine, u Briselu, donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

   Međutim, ni nakon 17 godina od tog značajnog datuma, Dan nezavisnosti ne obilježava se na cijelom državnom prostoru, već  samo u Federaciji BiH i to onom dijelu koji je naseljen pretežno Bošnjacima.

  Povodom Dana državnosti u nedjelju će se u Živinicama održati svečana sjednica Općinskog vijeća, a nije nam poznato da je upriličeno još nekih sportskih ili kulturnih sadržaja u znak Dana državnosti.U vrijeme velike besparice i sve težeg života, obilježavanje ovog velikog praznika svelo se i u Federaciji BiH samo na krug ljudi koji pripada tzv. višem staležu, dok onim običnim ljudima ostaje da vide na malim ekranima kako to neko u ime njih obilježava.

  U nadi da će doći bolja vremena, kada ćemo svi slaviti ovaj praznik, ostaje nam da  našim posjetiocima čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine!
                                                                                                  /Uredništvo Portala/

Živinice danas
 

Vaš komentar na članak: