Sutra je jedan od najvećih praznika za građane katoličke vjeroispovijesti.Uskrs pada u nedelju, međutim praznik traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uveče večernjom misom. Četvrtak, petak i subota prije uskršnje nedelje čine sveto trodnevlje.

  Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa nego jedna večernja misa. Ta večernja misa u četvrtak ustvari predstavlja predvečerje sljedećeg dana, što vodi korijenje još od židovskog načina računanja praznika kod kojih su se veliki praznici počinjali slaviti veče ranije. Potom slijedi Veliki petak i običaj klanjanja krstu, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uveče uslijedilo Uskršnje bdijenje.

 Simboli Uskrsa su jaje, koje predstavlja rađanje, i zec.U hrvatskoj je uskrsnoj tradiciji bojanje jaja, takozvanih pisanica. Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar, a često su  ih međusobno darivali zaljubljeni s ljubavnim motivima (srca, dva goluba) ili porukama (ovo se jaje za poljubac daje – Međimurje), kako ljubavnim, tako religioznim i čestitkama. Djevojke bi u Podravini svoje dobivene pisanice ponosno stavljale na prozore, a u Dubrovniku bi mlade zaručniku darovale tucet jaja, a budućoj svekrvi ispekle bi pletenicu od tijesta.

 Pisanice su se prije bojale na prirodne načine, a ta je tradicija i danas živa. Najčešće je bojanje jaja pomoću ljuske crvenog luka, a rjeđe od cikle, korijena broča ili crvenog radiča da bi se dobila crvena boja. Pisanice su znale dobiti i crnu boju bojanjem čađom ili bobicama bazge ili duda, a često je bilo i bojanje hrastovom korom da bi se dobila smeđa boja. Uz crvenu, crnu i smeđu, zelena se boja dobivala od raznog bilja, najčešće od špinata, koprive ili poriluka. Pritom se osim potpunog bojanja moglo jaje prešarati voskom, a tek onda obojiti. Nakon kuhanja i bojanja skida se sloj voska ispod kojeg jaje ostaje prirodne boje. Često se jaje umatalo u tkaninu unutar koje se postavila kakva travka ili listić, često djetelina, tako da bi jaje istim postupkom dobilo zanimljiv ukras.

 KADA SU U PITANJU žIVINICE, PODSJEĆAMO DA ĆE SUTRA, U NEDJELJU, SA POČETKOM U 12 SATI KOD CRKVE U DUBRAVAMA BITI ODRŽANO TRADICIONALNO TAKMIČENJE U TUCANJU JAJA, UZ SADRŽAJAN ZABAVNI PROGRAM!OBAVEZNO DOĐITE I TAKMIČITE SE!

                                           Č E S T I T K A

  Svim građanima katoličke vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitke u povodu predstojećeg Uskrsa, uz želje da ga provedu u dobrom zdravlju i sreći, radosni i zadovoljni sa svojim najbližima, susjedima i prijateljima./Portal živinice.ba/

Katolička crkva u D.Dubravama
 

Vaš komentar na članak: