U toku prethodna dva dana Tim mladih Crvenog križa općine Živinice implementirao je aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći. Realizovane su sljedeće aktivnosti: kontrola posjedovanja i sadržaja kutije prve pomoći kod vozača motornih vozila,besplatno mjerenje krvnog pritiska za građane,info pult, gdje su se građani mogli upoznati sa svim aktivnostima koje implementira Crveni križ,  zatim izvedba pokaznih vježbi pružanja prve pomoći.

  Svjetski dan Prve pomoći se svake godine obilježava druge subote u septembru, i tog dana nacionalna društva Crvenog križa različitim aktivnostima ukazuju građanima zemalja u kojima djeluju na važnost i na pravilan način pružene prve pomoći.

  U petak u saradnji sa Policijskom stanicom Živinice realizovana je aktivnost kontrole posjedovanja i sadržaja kutije prve pomoći kod vozača motornih vozila.Stanje na terenu je bilo na zadovoljavajućem nivou,većina evidentiranih vozila je sadržavala kompletan sadržaj u kutiji prve pomoći,i mali je broj onih koji kutiju prve pomoći nisu posjedovali i onih kojima je falili nešto od sanitetskog materijala.Istim je sugerisano da moraju posjedovati potpun sadržaj prve pomoći.

  U subotu se mjerio krvni pritisak građanima naše općine,te se vršilo informiranje građanastva o realizaciji aktivnosti Crvenog križa.Ali na ovaj dan se izvela i pokazna vježba:“ „Realistički prikaz povreda,stanja i oboljenja“.Građani su imali priliku da vide rad na tri poligona ,poligon u kojem je iscenirana tuča, zatim poligon saobraćajne nezgode kao i poligon za reanimaciju.

  U pokaznu vježbu su bili uključeni i pripadnici  interventnih službi sa područja naše općine kao što su uposlenici SHMP kao i PS, kojima se duguje velika zahvalnost za realizaciju ove aktivnosti..Ovim činom se dokazalo da združenim snagama  se može brzo i efikasno djelovati u kriznim situacijama. Koordinatori aktivnosti su bili dr. Almir Jagodić i Husović Edin.

  Tim mladih Crvenog križa općine Živinice broji preko 70 volontera,različite starosne i obrazovne strukture,tako da imamo učenike osnovne škole, veliki broj učenika kako medicinske škole tako i ostalih,veliki broj studenata medicine,medicinskih tehničara ali i doktora., od kojih je preko 50 prošlo obuku za pružanje prve pomoći pod rukovodstvom dr. Almira Jagodića, obuku promocije humanih vrijednosti, spolno prenosivih bolesti, borbe protiv TBC, komunikacijskih vještina i sl.

  Volonteri su podjeljeni u timove, mnogi od volontera uzimaju učešće sanitetskog obezbjeđivanja javnih okupljanja, kao što su koncerti, sportski događaji, planinarski pohodi,ali i u pohodima kao što su Marš mira.Tim mladih CK općine Živinice je servis građanima, koji stoji na raspologanju u slučaju kriznih situacija./Edin Husović/

Mjerenje krvnog pritiska

Saradnja sa pripadnicima PU Živinice
 

Vaš komentar na članak: