CK:7.april-Dan zdravlja u svijetu

Svjetski dan zdravlja 7. aprila obilježava se svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počinje se slaviti od 1950. godine.

  Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetne oblasti koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

  Crveni križ općine Živinice u saradnji sa JZU Dom Zdravlja Živinice obilježiće ovaj dan prigodnim aktivnostima.Sponzor projekta je apoteka „8 MART“,te će se  ispred iste realizovati sljedeće aktivnosti za građane naše općine:

 -Mjerenje krvnog pritiska,
 -Mjerenje nivoa šećera u krvi i
 -Učlanjivanje u organizaciju Crvenog križa.

  Pregled nalaza će vršiti dr. Almir Jagodić,uposlenik JZU Doma Zdravlja Živinice,služba za hitnu i medicinsku pomoć.Implementacija navedenih aktivnosti će se izvesti na dan 7. aprila sa početkom u 11 časova.

  Paralelno sa ovim aktivnostima,realizovaće se i akcija dobrovoljnog darivanja krvi,u saradnji sa Poliklinikom za transfuziologiju UKC-a Tuzla,za učenike JU Gimnazija Živinice i JU MSŠ Živinice.Aktivnost počinje u 10:00 časova.Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane građane i učenike da pristupe akciji i svojom humanošću i solidarnošću spase nečiji život.

  Napomena:Sa sobom ponijeti identifikacioni dokument(ličnu kartu ili zdravstvenu legitimaciju).Dobrovoljnom darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje imaju navršenih minimalno 17 godina i 9 mjeseci.

    U nedjelju 10.aprila,  u saradnji sa JZU Dom Zdravlja Živinice i Planinarskim društvom „Drenik“, u okviru obilježavanja Svjetskog Dana zdravlja, organizovaće se planinarski pohod na Rudine.U pomenutom pohodu naše dvije ekipe prve pomoći će uzeti učešće kao sanitetsko obezbjeđenje učesnika./Predsjednik Tima mladih CK općine Živinice Edin Husović/

Dio Tima mladih CK Živinice

Aktivista Tima mladih Denijal Mukinović daruje krv