Po tradiciji danas je uŽivinicama bio Dan maškara.U popodnevnim i večernjim satima ulicama grada prošle su vesele družine, maskirane raznim likovima.Karneval je razdoblje prije korizme u kojem se posebno priređuju povorke maškara. Osim naziva karneval koristi se još i fašnik, poklade i maškare koji su najčešće vezani uz određena mjesta i njihove običaje.

  Vrijeme karnevala daje ljudima priliku za veselje i ludovanje, te zaboravljanje svih problema.

  Najpoznatija priča o nastanku karnevala je da su katolici u Italiji započeli s ovom tradicijom. Oni su dan prije Pepelnice organizirali festival, carnivale – što znači „staviti daleko od mesa“. Radi se o običaju da se neposredno pred početak korizme započne s postom, tj.odricanjem od mesa.

  Ubrzo je karneval u Italiji postao vrlo poznat, a proširio se i na Francusku, Španjolsku, te ostale katoličke zemlje u Europi. Uz blještavilo kostima i ritam sambe karneval prate i velike količine pića. Glavna karakteristika  je mogućnost da se za kratko vrijeme bude netko drugi, slobodnije i opuštenije ponašanje, a vrlo se često koristi i za izrugivanje trenutnoj političkoj situaciji.

Vaš komentar na članak: