Katolici širom svijeta danas slave Dan svih svetih. To je dan kad se katolici sjećaju svih svetaca katoličke crkve, ali ne samo onih koji su službeno proglašeni svetima, nego i običnih ljudi, koji su živjeli uzornim životom.

  Po religijskoj tradiciji, na svetkovinu Svih svetih, a posebno na sutrašnji dan sjećanja na mrtve, odnosno Dušni dan, katolici posjećuju grobove svojih najbližih i prijatelja, pale svijeće i zajednički se mole za njih. Na grobljima će se moliti takozvano opijelo, zajedničko ili pojedinačno svakom grobu, molitva koju pred zajednicom vjernika predvodi svećenik.

  Upaljene svijeće na grobovima znak su nade i uskrsnuća i zato ovaj praznik nije samo spomen na vjerne mrtve, nego i izraz nade i vlastitog očekivanja da će, nakon smrti, sigurno uslijediti novi život.

 I na katoličkim grobljima u Živinicama okupio se veliki broj građana. Služena je misa zadušnica, a nakon toga građani su polagali cvijeće i palili svijeće na grobovima svojih pokojnika.Osim Živiničana koji ovdje žive rodbina i prijatelji došli su iz raznih krajeva Evrope, te posjetili  groblja svojih najbližih u Gornjim Živinicama, Dubravama, Rabića groblju i drugim mejstima!

   Svećenik Anto Burić na Rimokatoličkom groblju u Gornjim Živinicama /2.novembar/ je izjavio za medije kako je današnji dušni dan bila prilika da se još jednom podsjetimo na drage osobe:

  "Nesretni rat je ostavio mnogo ucvjeljenih, te se za mnoge ubijene i poginule ne zna gdje počivaju! Ovi ovdje danas su imali sreće da znaju gdje su im pokopani najmiliji.Danas se spominjemo svih pokojnika i molimo za njihove duše.Svi ovi spomenici i svo cvijeće ništa ne znače pokojnicima, ali je lijepo što je ovako groblje uređeno.Našim pokojnicima  koriste samo molitve", rekao je svećenik Burić./Š.G./

Rimokatoličko groblje u G.Živinicama

Svijeće i cvijeće i na grobovima u Dubravama

 

Vaš komentar na članak: