U povodu 17. godinšnjice Armije Republike BiH te formiranja prvih jedinica i štabova Teritorijalne odbrane, Savez demobolisanih boraca Tuzlanskog kantona upriličio je juče svečanu akadamiju na kojoj je istaknut značaj ovog datuma u novijoj historiji BiH.

  Prije sedamnaset godina međunarodno priznata država BiH i njene patriotske snage našle su se pred historijskim izazovom. Iako je u tim vremenima izgledalo da do rata u BiH neće doći, 8.aprila 1992. godine, Predsjedništvo RBiH donosi Uredbu o ukidanju tadašnjeg Republičkog štaba Teritorijalne odbrane i formiranju Štaba teritorijalne odbrane RBiH, čime se uspostavlja nova teritorijalna odbrana kao legalna i legitimna vojna snaga za zaštitu suvereniteta i nezavisnosti BiH, a 15.april proglašava se danom RBiH, istaknutno je na jučerašnjoj svečanoj akademiji.

  U to vrijeme veliku podrušku u pružanju otpora vojsci ARBiH pružili su pripadnici policijskih snaga. Ovo je dan kada svi trebamo da se prisjetimo i da novim generacija ukažemo na značaj ovog datuma, te svijetu pokažemo da se BiH i u najtežim vremenima znala odbraniti.

  Centralna manifestacija u povodu 17.godišnjice ARBiH bit će održana danas u općini Čelić.

Vaš komentar na članak: