Katolici danas, 1. novembra/studenog štuju blagdan Svih svetih kada posjećuju grobove svojih preminulih članova obitelji i prijatelja i ostavljaju im na grobovima svijeće i cvijeće.

 Ovaj blagdan datira još iz 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima, te se od tada slavi u različitim crkvama.

 Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to u nedjelju nakon Duhova, kada Sve svete danas slave u istočnim pravoslavnim crkvama.

 Na datum na koji se danas slavi u katoličkoj crkvi, Sve svete je premjestio papa Grgur III. (731.-741.) i to kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom "Samhain" koji je označavao Novu godinu.Prema povijesnim zapisima, 1. novembra/studenog je tada posvećena jedna kapela u bazilici sv. Petra relikvijama svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.Blagdan se vrlo brzo proširio svijetom, pa ga je kralj Luj Pobožni proglasio zapovjedanim blagdanom 835. godine.

  Blagdan Svih svetih obilježavaju i katolici u BiH, a prema narodnom običaju danas obilaze groblja, što čine i naši Živiničani.Osim domaćina mnogi su došli svojim kućama iz inostranstva, pa danas posjećuju groblja svojih najbližih, kojima pale svijeće i ostavljaju im na grobove  cvijeće.

Dan Svih svetih na Rimokatoličkom groblju G.Živinice
 

Vaš komentar na članak: