U organizaciji udruženja demobilisanih boraca ARBiH opštine Zvornik i boračkih organizacija ARBiH danas je uspješno realizirana manifestacija "Dani otpora 8.april Zvornik 1992-2012" i pred oko hiljadu prisutnih građana održan je bogat kulturno-zabavni program na platou tvrđave Kula Grad u Zvorniku.

  Problemi izazvani od strane predstavnika boračkih organizacija VRSa prevaziđeni su uspješno, a manifestacija je protekla u najboljem redu.  Manifestacija "Dani otpora 8.april 1992.godine Zvornik" današnjom uspješnom realizacijom uvrstila se u kalendar datuma od važnosti za regiju Podrinja, sjeveroistočne Bosne, ali i cijele BiH. Iskazana mudrost organizatora manifestacije udarila je temelje za vječnost ovom datumu i njegovom obilježavanju.
  
  Manifestacija je otpočela u petak sa tevhidima Šehidima u svim džematima zvorničkog Medžlisa, dok je sinoć u džamiji Kula Grada održan centralni Tevhid pred nekoliko stotina prisutnih. Danas je poslije održane press-konferencije u Zvorniku /slika na naslovnici/ , nastavljeno javnom tribinom i kulturno zabavnim programom na platou tvrđave Kula Grad. Učešće u manifestaciji su uz predstavnike boračkih organizacija cijele sjeveroistočne Bosne uzeli prof.dr.Salih Kulenović, profesor Idriz Memić, predsjednik kluba Bošnjaka u vijeću naroda, Mujo Hadžiomerović,potpredsjednik RSa Enes Suljkanović, potpredsjednik vijeća naroda RS Mirsad Đapo, Dževad Tosunbegović, Ibrahim Mušić i mnogim drugim kojima se organizacioni odbor zahvaljuje na iskazanoj podršci manifestaciji.
    
  Otpor pružen u Zvorniku 8.aprila i na Kula Gradu su čudo koje će izučavati vojni stratezi i analitičari. Gradsko jezgro nije se moglo braniti zbog blizine i granatiranja iz susjedne Srbije, ali je pružen dovoljan otpor da se većina stanovništva gradskog područja stigne  izvući iz grada pred najezdom zla JNA i srpskih paravojnih formacija.

  Kula Grad se branila dvadeset dana sa 100 slabonaoružanih ljudi koji su uspješno više od dvije sedmice odoljevali napadaima novosadskog korpusa i hiljadama pripadnika paravojnih formacija.

  Nastupi hora "Bilal" Janja i kulturno-umjetničkog društva Merak Sapna dodatno su obogatili današnju manifestaciju. Kulturno-zabavnom programu prethodili su press-konferencija i javna tribina pod nazivom "Zvornik 20 godina poslije". Prisutni su upoznati sa detaljima koji su se zbili prije 20 godina u Zvorniku i posljedicama koje su proizašle i koje danas osjete građani ove općine. Broj ubijenih Bošnjaka u proljeće i ljeto 1992.godine je veći od 1500, ubijeni su nažalost samo zbog toga što nisu bili Srbi. Pored svega ovoga, ubistava, koncentracionih logora, progona, masovnih i sistematskih silovanja, Bošnjaci su bili spremni pružiti ruku pomirenja i javno govoriti isitnu u zgradama institucija opštine Zvornik i RSa. Nažalost ova ruka pomirenja, iznošenjem istine nije prihvaćena.
      
  Organizatori manifestaciji procijenili su da bi insistiranje na održavanju javne tribine moglo prouzrokovati fizičke obračune koji nikom ne bi donijeli dobra, a najviše štete bi pretrpio grad Zvornik.

  Javna tribina održana je na Kula Gradu kako bi se još jednom pokazala
širokogrudnost prema Zvorniku i miru u ovom gradu. Ovo je posljednji put da se Bošnjacima na ovako perfidan način onemogući ulazak u zgradu opštine Zvornik, kako bi iznijeli isitnu koja se dogodila prije 20 godina. Poruke su koje su se mogle cuti sa danasnjeg okuplanja.(Press služba manifestacije/

INCIDENT NA ZGRADI PREPORODA /10.april/

Stilizirani logo natpisa Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Zvornik, koji se nalazio na ulazu u zgradu Medžlisa IZ Zvornik, jutros je zatečen razbijen i iskomadan ispred ulaznih vrata zgrade. Nepoznati počinioci su vjerovatno uništili stilizirani logo općinskog društva"Preporod" Zvornik.

  Slučaj je jutros prijavljen policiji, istraga je u toku, a vjerovatno će biti podignuta optužnica za krivično dijelo uništavanja tuđe imovine protiv NN počionica ovog djela.

  Predsjednik BZK "Preporod" OD Zvornik prof. Amer Redžić poručuje:

  "Iznenađeni smo i ogorčeni ovim gnusnim djelom. Tražit ćemo da se krivično gone počionici ovog nedjela kako bi se nadoknadila prouzorkovana materijalna šteta, ali i ona nematerijalna koja je puno veća od razbijenog stiliziranog loga našeg društva. Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" BiH općinsko društvo Zvornik je mirotovrna zajednica koja djeli pozitivna iskustva sa drugima i u
najljepšem svjetlu prezentuje Zvornik i sve njene građane čuvajući tradiciju i historiju Bošnjaka Zvornika i Bosne. Ovaj napad je direktan udar na kulturne insitucije općine Zvornik jer je podsjećamo općinsko društvo  BZK "Preporod"  Zvornik dobitnik zahvalnice Skupštine opštine za doprinos u razvoju kulture Zvornika i promocije općine u svijetu. Pitamo se kome smeta "Preporod"? Pozivamo nadležne da što prije istragu privedu kraju kako bi se počinioci priveli pravdi
i procesuirali za uništavanje imovine bošnjačke zajednice".

Sa današnje manifestacije na Kula Gradu Zvornik

Izveden raznovrstan program

Uspio nastup KUD-a Merak iz Sapne
 

Vaš komentar na članak: