Djeca sa višestrukim smetnjama Centra vrati mi osmijeh više nisu podstanari Dječijeg obdaništa u Živinicama, već su se privremeno preselili u svoj novi dom bivše kasarne u Ljubačama.

 Tim povodom organizovana je skromna svečanost na kojoj je izvršem čin predaje ovog objekta djeci sa višestrukim smetenjama. Općinski načelnik Hasan Muratović je otvarajući objekat rekao okupljenoj djeci, njihovim roditeljima i zvanicama:

 "Na vrijeme smo prepoznali problem da u našoj lokalnoj zajednici imamo djecu sa višestrukim smetnjama, koja ne mogu u svom razvoju pratiti ostale vršnjake.Zahvaljujći njihovim roditeljima nastalo je ovo udruženje i općina je postala istinski patner Centra "Vrati mi osmijeh". U Dječijem obdanište smo ih uveli kao privremeni smještaj, ali su te prostorije postale tijesne, te ćemo u Hornici napraviti pravi dom za njih od trajnog materijala. Ovo danas što otvaramo je privremeni smještaj, koji smo potpuno uredili i priveli funkciji".

 Direktorica Centra se zahvalila svima na pomoći za ovo privremeno rješenje, ali je pozvala da se u narednom periodu pokrene gradnja stalnog objekta u Hornici.

 Za adpataciju novog doma Centru "vrati mi osmijeh" utrošeno je oko 20 hiljada maraka, a značajan udio uslijedio je od firme Alfe-Mi koji su naplatili samo ugrađeni materijal. Dom raspoalaže sa svim potrebnim prostorijama za boravak djece, a uvedeno je i centralno grijanje.

 Značajnu pomoć prižili su volonteri Crvenog križa/krsta na čelu sa Edinom Husovićem i profesoricom Mirelom Sakić, kao i učenika osnovnih škola grada i Đurđevika, koji su likovnim radovima uljepšali prostorije objekta.

  Simboličnim presjecanjem vrpce načelnika Hasana Muratovića i direktorice Centra Suade Poljić otvoren je novi dom za djecu sa višestrukim potebama u Ljubačama. /slika na naslovnici. /Š.Gadžo/

Domaćini i gosti kraj novog doma djece sa višestrukim smetnjama u Ljubačama

Praćenje prigodnog izlaganja zvaničnika

Učenici Druge OŠ  napravili kuću koja simbolizira svijet u okruženju

Direktorica Suada Poljić se zahvalila općini Živinice i donatorima

Svi bili oduševljeni izgledom i unutrašnjim uređenjem novog doma za djecu Vrati mi osmijeh

 

Vaš komentar na članak: