Privodi se kraju nastavni dio školske godine, pa tako i u JU Dječije obdanište Živinice, koje je i ovoga puta postiglo zapažene radne rezultate. U toku je u i realizacija obaveznog vida predškoslkog obrazovanja, koje iz godine u godinu obuhvata sve više djece pomenutog uzrasta. Direktorica Dječijeg obdaništa Edisa Šljivić ističe da su poboljšani uslovi za provođenje programa i da će od naredne školske godine ovim vidom obrazovanja biti obuhvaćena sva djeca općine Živinice:

 "Obuhvat djece obaveznim vidom predškolskog obrazovanja se povećao u odnosu na prethodnu godinu, tako da sada imamo 315 budućih prvačića, ili 72 odsto od ukupnog broja djece koja će od septembra krenuti u prve razrede osnovnih škola. Uslovi rada su poboljšani,  jer smo prošle godine dobili jednu opremljenu učionicu, a ove školske godine takve učionice za pripremu prvačića dobile su škole u Đurđeviku, Dubravama i Gračanici. Od naredne školske godine, po važećem Zakonu iz ove oblasti, sva djeca treba da završe predškolski vid obrazovanja i mi smo spremni na to, zahvaljujući podršci općine Živinice, koja je prepoznala značaj projekta. Trenutno u svim školama naše općine postoje takva odjeljenja, u kojima će nastava trajati do 15.jula i djeca će dobiti pedagoške kartone, koje će priložiti pred polazak u školu", rekla je direktorica Šljivić.

 Osnovne škole su ustupile potreban prostor, a nosilac aktivnosti je JU Dječije obdanište Živinice. Ovdje još ističu da je u narednom periodu potrebna tješnja saradnja škola i Dječijeg obdaništa, pogotovu što će od naredne školske godine ovaj vid obrazovanja biti obavezan za buduće prvačiće.

Uspješna prezentacija postignutog u školskoj godini

 Tokom školske godine uspješno je realizovan Civitas program, sa temom Odgovornost i privatnost, koju je pohađala grupa predškolske djece. Svake godine ne izostaje podrška Civitasa, koji je prepoznao JU Dječije obdanište kao dobrog partnera za realizaciju programa.

 Nedavno je JU Dječije obdanište organizovalo godišnji program u BKC-u, gdje su polaznici ove ustanove pokazali šta se sve ovdje može naučiti. U programu je učestvovalo 133 mališana i prezentirali su naučeno stvaralaštvo kroz razne aktivnosti kulturnog sadržaja, kao što su horsko pjevanje, folklor, dramska ostvarenja, moderni plesove, ritmika i druge vidove aktivnosti. U Obdaništu nema predaha ni narednih mjeseci, jer će se ovdje  nastaviti radne aktivnosti tako što će se realiozovati Ljetni program rada.

 Prošlog ponedjeljka, 3.juna, počeo je upisni rok za narednu školsku godinu i objavljen je oglas za prijem djece u školskoj 2013/14.godini. Upis traje, interesovanje je i dalje veliko, a komisja će prema broju i uzrastu prijavljene djece formirati grupe po pedagoškim standardima./Š.G./

Dječija folklorna grupa na priredbi u BKC-u Živinice

Edisa Šljivić-uskoro sva djeca biće polaznici obaveznog vida predškolskog obrazovanja
 

Vaš komentar na članak: