Uskrs ili Vaskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik. Njime kršćani slave jednu od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće.Na našim prostorima je Uskrs naziv za ovaj praznik kod rimokatolika, dok ga pravoslavni vjernici nazivaju Vaskrs.

  Uskrs/Vaskras ovoga puta se zajedno slave i uvijek nam dolaze u nedjelju, međutim praznik traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uvečer večernjom misom.

  Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedelje, što čini sveto trodnevlje. Prema Kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

  Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa, nego jedna večernja misa. Ta večernja misa u četvrtak vuče korijenje još od jevrejskog načina računanja praznika, kod kojih su se veliki praznici počinjali slaviti večer ranije. Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uvečer uslijedilo Uskršnje bdijenje.

  Simbol Uskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje, a najviše im se raduju djeca.Kod nas je tradicija da se u Dubravama organizuje takmičenje u tucanju jajima, koje okupi veliki broj takmičara i drugih radoznalih posjetilaca.

  Svim građanima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti upućujem čestitke u povodu predstojećih praznika Uskrsa i Vaskrsa! /Uredništvo /

Proslava Uskrsa u D.Dubravama okupi veliki broj  katolika
 

Vaš komentar na članak: