Katolici širom svijeta danas obilježavaju Badnjak, Badnji dan i Badnju noć. Sutra, 25. decembra, proslavit će Božić, najveći katolički blagdan.

  Badnji dan i Badnja noć predstavljaju dan i noć iščekivanja kad katolici vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, najdražeg blagdana katolika, koji se prema katoličkom kalendaru obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

  U znak sjećanja na Isusovo rođenje, katolici simbolično pale badnjak i postavljaju žive jaslice. Jednom takvom događaju ekipa agencije Anadolija svjedočila je u Franjevačkom samostanu u sarajevskom naselju Kovačići.
Badnjak, a posebice Badnja noć, bogati su tradicionalnim običajima i folklornim sadržajima.

  Badnjak je ime dobio po bdijenju koje nastupa u Badnjoj noći. Vrhunac tog bdijenja je proslava polnoćke, mise koja najavljuje dolazak Božića. S bdijenjem je povezan niz običaja: unošenje drveta „badnjaka“ koje gori na ognjištu tu noć i kasnije, kićenje bora, darivanje.
Bdijenje počinje okupljanjem obitelji oko stola uz posebno pripremljenju večeru i unošenjem „badnjaka“. Slijedi darivanje i pjevanje božićnih pjesama, a vrhunac je odlazak na misu polnoćku.

  Polnoćka će večeras biti služena u katoličkim crkvama u cijelom regionu. Misu polnoćku u sarajevskoj katedrali Srca Isusova služit će nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, u Banjoj Luci polnoćku će služiti banjalučki biskup monsinjor Franjo Komarica, a u Mostaru biskup mostarko-duvanjski monsinjor Ratko Perić.

  U Zagrebu će polnoćku predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u Beogradu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije ponoćnu misu će predvoditi beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar./Miralem Dautović/

  GRAĐANIMA KATOLIČKE VJEROISPOVIJESTI ČESTITAMO BOŽIĆNI BLGDAN-ČESTIT BOŽIĆ, SA ŽELJOM DA GA PROSLAVE SA SVOJIM NAJBLIŽIM U DOBROM ZDRAVLJU I VEDROM RASPOLOŽENJU! /www.zivinice.ba/


 

Vaš komentar na članak: