Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini  će 7.januara proslaviti tradicionalno u krugu porodice svoj najveći i najradosniji praznik Božić kojim se obilježava Hristovo rođenje. U  crkvama će slavlje početi svečanim liturgijama. Božić se svetkuje u duhu mnogih običaja, a prvenstveno porodičnog ozračja.

 Tako se na dan Božića ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebali izmiriti, te jedni drugima oprostiti.

  Najčešći običaji koje donosi ovaj praznik su polaganje badnjaka, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje, pečenje pečenice, darovanje polaznika, te mnogi drugi koji se u većoj mjeri obilježavaju na selu. Grijući se oko badnjaka, ukućani se zagrijevaju ljubavlju, iskrenošću i slogom te mole za zdravlje i obilje, dok njegovom svjetlošću razgone mrak neznanja i praznovjerja.

  Obilježavanje Božića proslavlja se tri dana. Sedmog dana po Hristovom rođenju po starom se kalendaru obilježava početak Nove godine, u noći između 13. i 14. januara.

  Iako mjesec i dan rođenja Isusa Hrista nisu tačno utvrđeni, taj se praznik uvijek slavi 7. januara po Julijanskom kalendaru, dok je to kod kršćana koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara 25. decembra, još od 380. godine nove ere.

 Povodom predstojećeg blagdana, pravoslavnog Božića svim građanima koji proslavljaju ovaj blagdan,upućujemo iskrene čestitke./www.zivinice.ba/

Vaš komentar na članak: