JZU Doma zdravlja Živinice danas je svečano obilježio 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara. Svečanost je počela intoniranjem državne himne BiH, a potom je minutom šutnje i učenjem fatihe odata počast kolegama medicinarima koji su položili svoje živote za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Svečanu akademiju je otvorio prigodnim riječima pomoćnik direktora za sestrinstvo Nail Jusić, koji je istakao značaj posla u zdravstvenoj zaštiti koje pružaju medicinske sestre i medicinski tehničari. U Domu zdravlja Živinice radi 151 medicinsta sestra, a među njima je sve više zdravstvenih radnika visoke stručne spreme.

“Međunarodni dan medicinskih sestara se obilježava 12. maja svake godine u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Rođena je u Firenci 1820. godine i cijelog života se borila za unapređenje svoje profesije i prava žena. Svaka zemlja u svijetu suočena je s porastom oboljelih, te se javlja sve veća potreba za kvalitetnom i učinkovitijom zdravstvenom njegom bolesnika. Uloga medicinskih sestara -tehničara je osigurati i omogućiti aktivnosti sa ciljem promocije zdravlja, prevencije bolesti i pružanja kvalitetne zdravstvene njege. Zadaća medicinskih sestara je da preduzmu aktivnsoti u svom profesionalnom i ličnom životu u cilju smanjenja i prevencije bolesti”, rekao je Jusić.

O značaju profesije prigodno predavanje na temu “Sestrinski glas za zdrav život”  održale su Edita Hrustemović i Enisa Ahmetović. U zdravstvenom sistemu sestrinstvo je neizostavna karika u lancu efikasne zdravstvene zaštite. Zato je Međunarodni dan sestrinstva prilika da se zahvalimo svim medicinskim sestrama i tehničarima na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi.

Na značaj rada medicinskih sestara u svom pozdravnom govoru ukazao je i općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković, koji je uputio čestitke svim medicinskim sestrama u JZU Dom zdravlja Živinice, sa željom da se u narednom periodu popravi njihov status.

Bez dobrih sestara -nema ni dobrih doktora!

Načelnik Interne klinike UKC Tuzla dr.Denijal Tulumović je takođe uputio čestitku povodom današnjeg praznika, ističući njihov značaj u ukupnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva, te je rekao  da „bez dobrih sestara -nema ni dobrih doktora“!

Pozdravne riječi i čestitke  uputio je i predsjedavajući OV Živinice Hamdija Numanović, kao i domaćin svečanosti direktor JZU Dom zdravlja Živinice dr.Esed Omerkić, poželivši im uspjeha u daljem radu:

“Medicinske sestre rade na području unapređenja zdravlja, spriječavanja bolesti, liječenja i rehabilitacije. Njihovi su pacijenti djeca, odrasli i stare osobe. Savremeno sestrinstvo zahtijeva od profesionalaca naprekidno usavršavanje, kreativnu komunikaciju i stalno unapređenje prakse, a takve su sestre, ali i tehničari u našem Domu zdravlja. Unapređenje se obezbjeđuje adekvatnim planiranjem, organizacijom, vođenjem i kontrolom zdravstvene njege”.

Predsjednica Udruženja sestrinstva BiH Hanka Redžić pozvala je u članstvo djelatnice Doma zdravlja Živinice, kako bi u narednom periodu organizaciono ojačali, održavanjem edukativnih seminara i zaštite članstva u cjelini.

Na svečanoj akademiji u JZU Dom zdravlja Živinice uručena su priznanja istaknutim medicinskim djelatnicama i djelatnicima Tahiri Vejzović, Ademu Ferizoviću, Zdenki Sebez i Editi Hrustemović./Š.G./

Vaš komentar na članak: