Danas je u Drugoj osnovnoj školi Živinice upriličen kulturni događaj Susreti s pjesnicima.Među učenicima i nastavnicima škole našli su se pjesnici Šimo Ešić, Zejćir Hasić i školska pjesnikinja nastavnica Fikreta Selimović.

 Dječiji pisac Zejćir Hasić dobitnik je ovogodišnje nagrade Društva pisaca Tuzlanskog kantona za najbolje djelo iz oblasti književnosti, književne kritike i nauke o književnosti autora s područja ovog kantona objavljeno u prošloj godini.

  Nagrada za knjigu "Hajde da opet šutimo", koja je objavljena u IK "Bosanska riječ", Hasiću je dodijeljena jednoglasno.

  "Cijeli život sam posvetio knjizi, a nagrade poput ove znači da moj rad nije uzaludan i da postoje ljudi koji ga cijene. Posebno mi je drago što je žiri prepoznao vrijednost u jednoj knjizi koja je pisana za djecu", kazao je Hasić, koji se predstavio s nekoliko svojih radova i za to od djece i nastavnika dobio aplauze.

  Šimo Ešić se predstavio djeci pričom o svom prvom nastupu koji je izmamio podjednako dovoljno osmjeha i aplauza i nije ga trebalo posebno predstavljati djeci, jer ga odavno poznaju iz svojih čitanki, kao i Zejćira Hasića, za kojeg je Šimo rekao da je najbolji autor čitanki kod nas.

 Šimo Ešić je osnivač književne manifestacije Oktobarska poetska drugovanja, koja je u Tuzli održavana od 1972. do 1991. godine, te festivala dječje pjesme Majski cvijet, koji je u Tuzli održavan od 1975. do 1990. Osnovao je i NVO Društvo prijatelja knjige Mali princ i književnu manifestaciju Vezeni most, koja se u Tuzli održava od 2004. godine i na kojoj se dodjeljuje nagrada Mali princ za najbolju dječju knjigu u regionu i istoimena nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječje književnosti u Bosni i Hercegovini.

   Nekoliko učenika članova literarne sekcije Druge osnovne škole predstavilo je svoje stvaralaštvo, koje se dopalo piscima i oni su prognozirali  njihov uspješan književni uspon!/Š.Gadžo/

Đaci i nastavnici sa zanimanjem pratili književna stvaralaštva

Najava susreta s piscima Ešićem i Hasićem
 

Vaš komentar na članak: