Danas je u Drugoj osnovnoj školi Živinice održan sastanak učenika, roditelja, predstavnika fondacije Hastor i organizacije Kinderhulp Bosnie sa menadžmentom škole, na temu odlaska učenika na ljetovanje u Holandiju, koje je planirano za sutra, 6.juna.

Predstavnik Fondacije Hastor Ramo Hastor je govorio o obavezama roditelja i učenika koji putuju u Holandiju:

“Djeca putuju na odmor u Holandiju bez novca, ne nose ni hranu, jer će sve dobiti što im treba. Od odjeće nose samo ono najnužnije i što manje ponesu tih stvari više će donijeti novih iz Holandije. Na ovaj način djeca iz BiH putuju na odmor u Holandiju već punih 18 godina i svi nose lijepe uspomene iz te prijateljske zemlje. Učenici Druge osnovne škole slučajno putuju u Holandiju, jer sam slučajno upoznao direktora Ramu Muratovića u selu Gračanici, gdje sam dogovarao odlazak djece, tako da ćemo u subotu put Holandije ispratiti 44 učenika sa općine Živinice”, rekao je Ramo Hastor.

Kinderhulp Bosnie je organizacija koja više godina djeluje u Holandiji i u saradnji sa Fondacijom Hastor realizuje projekte kroz koje pomažu djeci Bosne i Hercegovine. Naime, u sklopu projekta koji se realizuje svake godine djeca slabijeg imovinskog stanja iz BiH imaju mogućnost da tri sedmice provedu na odmoru u Holandiji. Djeca su smještena kod porodica koje se potrude da djeca svoje vrijeme u Holandiji provedu kroz igru, zabavu i mnoge ostale zanimljive aktivnosti.

Direktor Druge osnovne škole Živinice Rasim Muratović je poželio učenicima sretan put i lijep odmor u ovoj zemlji:

“Nama je drago što smo uspjeli i našu djecu uključiti u ovaj koristan projekat, od kojeg će oni mnogo naučiti. Već iduće godine znatno više naših učenika boraviće u Holandiji i dobiće priliku upoznati mnogo toga o čemu su samo čitali u knjigama”.

Od samog dolaska u Holandiji svih 21 dan, koliko će boraviti na odmoru, je isplaniran i radi se po programu “Djeca iz BiH na odmoru u Holandiji”./Š.G./

Vaš komentar na članak: