Učitelji, prosvjetari, širom  svijeta danas  slave svoj dan, koji je utemeljio UNESCO 1994. godine i proglasio je 5. oktobar Svjetskim danom učitelja, u znak sjećanja na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

  Na području općine Živinice svoj praznik obilježavaju i učitelji i učenici.Juče je preko 8 hiljada  učenika osnovnih i srednjih škola uglavnom provelo vrijeme na izletima, dok danas ne idu u školu.Njihovi učitelji, nastavnici i profsesori, njih preko 600 na području općine Živinice danas slave svoj dan.

   U Drugoj osnovnoj školi u Živinicama sindikat je organizovao skromnu svečanost na kojoj je odato priznaje penzionisanim učiteljima, ali i uspješnim prosvjetarima.Direktor Druge OŠ Asim Bojić je podsjetio svoje kolege na kratak istorijat učiteljskog praznika i kako je taj  dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni. Učitelji su oni koji su zaslužni za uspjeh djece u školi, ali i u kasnijem životu. Upravo s učiteljima i učiteljicama djeca provode većinu svog dana, učenici uz njih stvaraju svoju ličnost, postaju samostalni.

  Predsjednik sindikalne organizacije  škole Mensur Glavić uručio je priznaja penzionisanim i najboljim radnicima  ove javne ustanove.Tako su zahvalnice i priznanja uručena učiteljici Mileni Sejdinović i nastavnici bosanskog jezika Azri Vuković, dok će odsutnoj Asimi Tulumović biti naknadno uručena priznaja.Priznaja su dodjeljena za uspješan rad prosvjetarima Muharemu Šljiviću, Slavki Delić, Milani Milić i Elzini Hajdarević.

  U ime prisutnih zahvalio se  školski pedagog Muharem Šljivić.O svom dugogdišnjem radu, nakon što je dobila i priznanje Samostalnog sindikata osovnog obrazovanja TK, za izuzetan doprinos i angažovanje u radu ustanova osnovnog obrazovanja, penzionisana učiteljica Milena Sejdinović je izjavila:

   „Provela sam 40 godina radeći s namlađom populacijom učenika od prvog do četvrtog razreda.Bilo je zadovoljstvo raditi s velikim brojem  generacija, od kojih su danas mnogi postali dobri građani, radnici, stručnjaci svih mogućih djelatnosti i to mi je najveće zadovoljstvo.Započela sam posao učiteljice u OŠ Šerići-područno odjeljenje Suha, potom u Prvoj, a zatim i Drugoj osnovnoj školi, u kojoj je sam evo ispraćena u penziju“.

   Tako nam je danas govorila učiteljica Milena, koja je cio radni vijek provela na području općine Živinice i izvela na puteve uspjeha stotine učenika.Svaki učitelj u svakog učenika posebno ulaže trud, razumijevanje i strpljenje. Upravo zbog toga Svjetski dan učitelja je prilika  da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.Ovim prilogom pokušali smo i mi dati svoj doprinos, uz čestiku svim učiteljima za njihov praznik./Š.Gadžo/

Nagrađeni prosvjetari sa direktorom Asimom Bojićem i sindikalcem Mensurom Glavićem

Učitelji, nastavnici i profesori na današnjoj svečanosti u Drugoj OŠ
 

Vaš komentar na članak: