Velika je žalost zbog pogibije trojice mještana njihovih sela, kojima je danas u različitim vremenskim razmacima, na području Dubrava i Gornjih Vukovija, klanjana dženaza. Najprije je ispred porodične kuće u Dubravama, prema lokalnom mezarju ispraćen tabut s posmrtnim ostacima Adela Šehića

Rodbina, prijatelji, poznanici, mnogobrojni mještani njih nekoliko hiljada skupa sa 15 imama iz lokalnih džamija, na prostoru nekadašnjeg vojnog poligona na Dubravama, klanjali su dženazu Adelu Šehiću, da bi, nedugo zatim, njegov tabut u zemlju spustio je njegov brat Almir.

Među prisutnim na dženazi, našli su se i mnogobrojni Adelovi prijatelji i drugovi koji su, slično njemu, godinama bili prisiljeni zarađivati hljeb kopanjem uglja na Površinskom kopu Dubrave.

Dženaza Reufu Alibašiću obavljena je na mjesnom mezarju Žunovica na području Dubrava, dok je dženaza Edinu Heriću obavljena u Gornjim Vukovijama kod Kalesije.

Moj sin nije bio u krađi išao je da zaradi koru hljeba

– Koliko me boli što sam izgubio sina, toliko me boli kad čujem ove rukovodioce sa rudnika da su moj sin i ostali bili u krađi uglja. Moj sin nije bio u krađi, išao je da zaradi koru hljeba da prehrani svoje dijete i ženu i njegova sudbina danas, sutra, čeka svu ovu omladinu koja nema od čega da živi, nema posla, nema perspektive u ovoj zemlji. Ovdje se radi golemi kriminal. Da bi se neko zaposlio na Površinski kop Dubrave traže po 30 i više hiljada maraka. Ja te pare nisam imao da dam. Ovi što su izginuli su plaćali da uđu na kop, ali ne smijem o tome da govorim sada. Ni jedan moj sin nije mogao dobiti posao na kopu, a sva ta zemlja iz koje se vadi ugalj bila je djedovina ovih mještana. Tužit ću upravu rudnika zbog smrti moga sina – kazao je jučer Mehmed Šehić, otac poginulog Adela.

Hiljade ljudi slilo se s područja općine Živinice, uplaklani članovi porodice, rodbina i prijatelji na sportski poligon u Dubravama. Adelu Šehiću dženazu je klanjao glavni imam MIZ Živinice Sedin ef. Karić.

Na mezarju u ovom mjestu, Harun ef. Šljivić klanjao je dženazu i Reufu Alibašiću. Tabut u mezar pustili su njegov otac i rodbina.

Iza Adela i Reufa ostala su supruge i djeca sa bebama.

Dženaza Alemu Dediću bit će organizovana do kraja sedmice jer se očekuje dolazak njegove majke i rodbine iz inostranstva.

Podsjećamo, Edin Herić, Reuf Alibašić, Adel Šehić i Alem Dedić tragično su stradali u subotu dok su ilegalno boravili na području PK Dubrave gdje su prikupljali ugalj. Na njih se nakon pucanja etaže obrušila zemlja./Sanel Mumić/

Vaš komentar na članak: