U okviru obilježavanja sto godina od osnivanja i uspješnog rada Osnovne škole u Đurđeviku održava se 12.Likovna kolonija učenika osnovnih škola Bosne i Hercegovine.

  Okupljenim mladim umjetnicima prvi se obratio direktor škole Husein Redžić:

 „Današnjom likovnom kolonijom nastavljamo naše druženje.To je ono što djeca najviše vole, a ova manifestacija pokazuje da se to najbolje može uz likovna ostvarenja, koja ćete vi danas napraviti.Naša škola nastoji da osim nastavnih aktivnosti razvija i umjetničke afinitete kod mladih, te nam je želja da to prenesemo i na druge škole, a najbolji način za to jesu ovakva druženja“.

  Učenicima i nastavnicima, likovnim pedagozima, još se obratio bivši direktor škole Enver Mahmutbegović, za čijeg je mandata otpočela likovna kolonija, potom je govorio Rahman Šabanović, likovni umjetnik-inicijator cijelg projekta.

  "Ovo što viditi  na školi, u njenom dvorištu i učionicama je lijep doživljaj za oko i dušu.Ovoga puta radićemo vani, u školskom dvorištu, za razliku od ranijih godina, kada smo likovna djela stvarali u učionicama.Preostaje mi da vam poželim mnogo uspjeha, a nagrade će dobiti oni čija djela žiri proglasi za najbolja", rekao je Rahman Šabanović.

  Čast da oproglasi 12.Likovnu koloniju djece BiH otvorenom pripala je općinskom naelniku Hasanu Muratoviću:

  "Znali smo njegovati kulturu i to najbolje govori ova likovna kolonija, koja nastavlja nit naše zajedničke istorije na jedan poseban, umjetnički način.Svjedočanstva o hiljadugodišnjem postojanju BH državnosti se nalaze oko nas, u ovom školskom dvorištu, te se nadamo da će u tim istorijskim eksponatima mladi pronaći inspiraciju za današnje likovno stvaranje i da ćemo danas otkriti možda talente u ovoj umjetnosti".

 Učenici su u raznim likovnim tehnikama nastavili stvarati svoja nova djela, ovoga puta u školskom dvorištu. Za jednim stolom sjedili su i stvarali svoja djela učenici iz Osnovne škole Hasan Kikić u Gradačcu.

  Elmedin Avdić je odabrao za rad vodenicu, a tehnika rada je olovka, dok je Zerina Karić u istoj tehnici odabrala Ferhadiju. Anela Džidić je odlučila da predstavi nešto po čemu je prepoznatljiv Gradačac, a toj kuća Husej kapetana Gardaščevića- u tušu. Profesorice Amira Brkić i Lejla Vuković ističu da su njihova djeca talentovana i da se nadaju da će osvojiti jednu od nagrada na 12.Likovnoj koloniji u Đurđeviku.

  Kada žiri proglasi pobjednike, dodaćemo ih uz ovaj prilog! /Šefik Gadžo/

Načelnik Muratović otvorio Likovnu koloniju u Đurđeviku

Direktor Redžić pozdravlja učesnike kolonije

Prisutni pokazali interesovanje za dječije stvaralaštvo

Osnovci iz Gradačca sa svojim profesoricama

Umjetnik Šabanović daje uputstva svojim učenicima
 

Vaš komentar na članak: