Đurđevik:Otkriven spomenik šehidima

Rijaset Islamske zajednice u BiH je 23.01.1995.godine donio odluku da se drugi dan ramazanskog Bajrama obilježava kao Dan šehida, te se u skladu s njom određuje i plan aktivnosti IZ u povodu obilježavanja ovog dana.

  Islamska zajednica apeluje na svoje članove i sve Bošnjake, kao i državne strukture, da poklone punu paž‍nju šehidskim porodicama i da se sjećanje na bosanske šehide trajno sačuva i bude podstrek za njegovanje i čuvanje svih drugih vrijednosti vjere i tradicije.

  Tako će biti i u Živinicama, kada će se posjetiti šehidski mezari i položiti cvijeće.Centralna svečanost je u Đurđeviku, gdje će se danas u 16 sati, u središtu mjesta, otvoriti spomen obilježje palim šehidima ovog kraja.

 Idejno rješenje spomenika djelo je likovnog umjetnika Abdurahmana – Rahmana Šabanovića, nastavnika u Osnovnoj školi Đurđevik! 

  OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE U ĐURĐEVIKU

  Danas poslije 16 sati  svečano je otkriveno  novo spomen obilježje šehidima u središtu Đurđevika, prema idejnom rješenju likovnog umjetnika Abdurahmana-Rahmana Šabanovića.Iako je kiša padala cijelo vrijeme svečanosti, to nije omelo prisutne da, prema pripremljenom protokolu pristupe otkrivanju spomen obilježja.

  Imam džamije u Đurđeviku ef.Ibrahim Kalajdžić prvi se obratio prisutnima slijedećim riječima:

  „Za  Dan šehida izlazimo na šehitluke da se sjetimo i odamo počast našim braniteljima, a što će nam biti stalna obaveza, da ih ne zaboravimo.Da će to tako biti pokazuje i naš današnji primjer, kada otvaramo ovaj lijepi spomenik u znak na žrtve koje su dali naši šehidi da bi nama danas bilo bolje.Pored ovog spomenika  naša će djeca ići i vraćati se iz škole, a spomenik će ih podsjećati na velike žrtve šehida, kojih ćemo se uvijek sjećati i ovo je naše veliko hvala za ono što su oni učinili, ne žaleći svoje živote“.

  Predsjednik Građevinskog odbora za gradnju spomenika Nezir Trumić se zahvalio svima koji su pomogli gradnju spomen obilježja, značajnog za razvoj Mjesne zajednice:

  „Generacije iza nas će razvoj MZ Đurđevik vrijeme mjeriti  do izgradnje spomen obilježja i od izgradnje spoenika. Gradnju spomenika pomogle su firme i pojedinci s područja naše općine, a ukupno prikupljena sredstva u robi i novcu iznse  38 464,80 KM.Zahvaljujemo svima koji su pomogli gradnju spomen obilježja.Spomen obilježje koje danas otvaramo  ima nekoliko bitnih poruka, to su poruke naših šehida čija su imena ovdje zauvijek ispisana.Vezanjem spomenika za nekropole stećaka pred školom činit će jedan kompleks na ovom prostoru kojeg će sačinjavati stećci, spomnik NOR-a 1941-1945.godina i ovo šehidsko obilježje posvećeno gazijama odbrane od agresije na jedinu nam BiH“.

  Bitno je istaći da spomen obilježje u Đurđeviku mijenja izgled središta mjesta i razbija dosadašnju skučenost i zapuštenost, iako se nalazi uz sami, veoma frekventni, magistralni put.

 Na kraju, prisutnima se prigodnim riječima obratio i predsjednik MZ Đurđevik Mevludin Ferhatović:

 „Konačno je došlo vrijeme da i naša mjesna zajednica dobije spomenik šehidima, kao što je to već urađeno u svim drugim mjesnim zajednicama.Žao mi je što je kiša spriječila mnoge da se ovdje okupimo, te da zajedno sa očevima šehida otkrijemo spomen obilježje.Hvala svima koji su učestvovali u izgradnji i dali svoj veliki doprisno ovom uspjehu.Zahuktalu mašinu rukovodstva naše mjesne zajednice neće više ništa moći zaustaviti na putu daljeg uspješnog razvoja.Spomen obilježja ne bi bilo da da nije bilo vrijedne naše omladeine koja je dala nesebičan doprinos i pomagala  uvijek kada je to bilo najpotrebnije“.

  I konačno, spomen obilježje su otkrila djeca šehida Alma Begić, Merima Medić i Almir Goletić, nakon čega je kraj spomen ploče sa imenima 15 šehida položeno cvijeće boračke organizacije predvođene predsjednikom Teufikom Trumićem, te predstvanika MZ Đurđevik.Tokom ceremonije svečanog otvranja spomen obilježja u Đurđeviku izveden je prigodan program učenika mjesne Osnovne škole./Š.Gadžo/  

Nezir Trumić govori o toku gradnje spomen obilježja

Hor izveo Šehidske ilahije

Djeca šehida otkrila spomen ploču s imenima poginulih

Spomen obilježje u središtu Đurđevika