Džemo Nukić-kao kolekcionar priznanja

Vrijedni Živiničanin Džemo Nukić tokom svog dugogodišnjeg rada u Rudniku Đurđevik i raznim društvima i udruženjima dobio je toliko priznaja da ih je nemoguće sve nabrojati i prisjetiti se za šta je sve nagrađivan.Tako je bilo i nedavno prilikom obilježavanja Dana općine Živinice, kada je Džemo nagrađen najvišim priznanjem-Zlatnom plaketom.

 O svom dugogodišnjem uspješnom radu u firmi i raznim udruženjima i zajednicama Džemo Nukić kaže:

  "Mnogo sam radio za zajednicu, a prva akcija mi je bila kao 15-godišnjaka iz osnovne škole, kada sam učestvovao u gradnji mosta na Gostelji u našem Đurđeviku. Od tada do danas akcije su se smjenjivale i dobivao sam jedno po jedno priznanje. U Rudiku Đurđevik sam proveo 40 godina kao nadzornik elektropostrojenja, od čega je bila polovina u jami, a polovina na površinskoj eksploataciji. Bio sam član ili predsjednik raznih organa upravljanja, a tokom rudarskog staža više puta sam nagrađivan. Među mnogim priznanjima je i Diploma za radne vrline RMU Đurđevik.Takođe sam bio aktivan u vatrogasnom društvu, gdje sam postao i vatrogasni oficir, što je jedno od najviših činova. Dobitnik sam zlatne, srebrne i bronzane vatrogasne značke Vatrogasnog saveza BiH", prisjeća se Nukić.

 Još od radne mladosti Nukić je bio uključen u razne aktivnosti pa je jedno vrijeme bio predsjednik aktiva mladih i poslije prvi predsjednik Mjesne zajednice Đurđevik Stari, u kojoj je trebalo organizovati mnoge akcije, o čemu kaže:

 "Radili smo uglavnom na infrastrukturi, prvo puteve kroz zaseoke, vodovod, telefoni, rekonstrukcija niskonaponske električne mreže, gradnja čitaonice, škole i niz drugih manjih objekata. Takođe sam bio aktivan  u odboru za nekadašnju akciju gradnje hiljadu škola u BiH".

 Zanimljivo je istaći da je Džemo Nukić bio delegat u Skupštini opštine Živinice, u posljednjem mandatu prije tranzicije države, od 1986. do 1991.godine, kada je počeo višestranački sistem. Od udruženja u kojima je bio zapažen njegov rad je i Lovačko društvo Toplica, čiji je član 26 godina i za to vrijeme je učesnik mnogih akcija na infrastrukturi i gradnji lovačkih domov, gdje ostavlja snažan pečat aktivnog učesnika, te je zato dobitnik zlatne, srebrne i bronzane značke Lovačkog saveza TK, kao i Plakete pomenutog Saveza, što je najviše priznanje.

 Iako je dobitnik mnogih priznanja, ističe kako on sam nije zaslužan za uspjehe koje je postigao:

 "Sve to ja ne bih mogao uraditi da nisam imao podršku svoje četveročlane porodice, dva sina i pogotovu supruge Razije, koja je takođe radila u Rudniku Đurđevik. Mnogo je bilo danonoćnog rada i uvijek sam imao podršku i razumjevanje,a  da toga nije bilo sigurno ne bi bilo ni toliko priznanja, kao i najnovije Zlatne plakete povodom Dana općine Živinice", kaže nam zadovoljni Džemo Nukić./Š.Gadžo/

 

Džemo Nukić prilikom dodjele visokog priznanja za Dan općine Živinice

Džemo sa suprugom Razijom koja mu je uvijek bila glavna podrška