Sarajevo, 6.juna- Centar za rani rast i razvoj Novi Grad Sarajevo je danas uselio u nove, veće, prostorije kako bi omogućili što većem broj djece da ostvare svoje pravo na zdravo i sretno djetinjstvo.
 
  Svečano otvaranje Centra upriličili su Damir Hadžić, načelnik Općine i Rada Lukić, pomoćnica općinskog načelnika za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, raseljena i izbjegla lica i koordinatorica aktivnosti Centra, a svečanosti su prisustvovali i Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH i Johan Hesse, Šef odjela za ekonomsku reformu i prirodne resurse u Delegaciji EU u BiH.

  Specijalni gost i posebno iznenađenje za djecu i roditelje bio je Edin Džeko, ambasador UNICEF-a u BiH, koji je zajedno sa načelnikom Damirom Hadžićem, presjekao vrpcu novih prostorija Centra.

 „Veoma mi je drago da je Centar dobio nove prostorije i na taj način dao priliku još većem broju djece da učestvuju u ovom programu. Drago mi je što sam danas ovdje sa djecom, uvijek se dobro osjećam pored njih i sretan sam što je Općina Novi Grad prepoznala i pružila podršku ovom UNICEF-ovom programu. Nadam se da će Centar nastaviti dobro raditi kao i do sada i pružiti ovim mališanima najbolji početak,“ istako je Edin Džeko.

  Zahvaljujući podršci Evropske unije, Norveške vlade, Odjela Vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj i kompanije m:tel, UNICEF je u okviru inicijative „Najbolji početak za svako dijete“ otvorio sedam centara za rani rast i razvoj širom BiH. Centar u Općini Novi Grad je prvi otvoreni centar ovakvog tipa u BiH, čije finansiranje je potpuno preuzela općina.

  „U fudbalu se može desiti da izgubimo utakmicu jer uvijek postoji druga šansa ali u razvoju djece ne smijemo nikada izgubiti. Drago mi je što je ovaj model zaživio u BiH i što će djeca ove općine dobiti sve usluge koje su potrebne u ranom rastu i razvoju,“ istakao je Johan Hesse, Šef odjela za ekonomsku reformu i prirodne resurse u Delegaciji EU u BiH.

  Centri za rani rast i razvoj za roditelje i djecu unapređuju poticajno i odgovorno roditeljstvo, pomažu u uspostavljanju veze među sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, edukuju buduće roditelje i roditelje sa malom djecom, obučavaju i rade sa roditeljima rizične djece, pomažu ranoj detekciji razvojnih i zdravstvenih smetnji i daju usluge rane intervencije, te predškolskog odgoja i podrške porodici./Dunja Bošnjak/

Edin Džeko simboličnim presjecanjem vrpce otvorio prostorije Centra
 

Vaš komentar na članak: