U Tuzli je završena trodnevna trening radionica “Arhuska konvencija i strateški okvir Arhus centara u Bosni i Hercegovini“ za 22 predstavnika ministarstava, općina i organizacija civilnog društva iz Tuzle, Živinica, Lukavca, Kalesije, Banovića, Banjaluke, Kotor Varoša i Mrkonjić Grada.

  Realizacija ove radionice je jedna od aktivnosti projekta “Arhus centri za informisanje i učešće javnosti u oblasti okoliša“  podržanog od EU i Misije OSCE u BiH, a koji od 1. januara ove godine realizuju Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, sa ciljem uspostavljanja dva regionalna Arhus centra u Tuzli i Banjaluci, pored već postojećeg Centra u Sarajevu.

  Arhus centri će olakšavati pristup informacijama građanima i institucijama, pružati pomoć građanima u ostvarivanju prava na učešće u donošenju odluka o okolišu, kao i podršku u pravnoj zaštiti ljudskih prava u oblasti okoliša.

  Prvog dana radionice, učesnici su se upoznali sa osnovama Arhuske konvencije, usvojene 25.6.1998. godine u Arhusu u Danskoj, a ratifikovane od strane BiH 15.9.2008. godine, kao i sa zakonima, nadležnostima i odgovornostima svih nivoa vlasti u BiH u pogledu donošenja odluka iz oblasti zaštite okoliša. Takođe, bilo je riječi o značaju učešća javnosti u donošenju odluka o okolišu i o Zakonu o slobodi pristupa informacijama, koji je detaljno razrađen.

  Teme drugog i trećeg dana su fokusirane na ulogu Arhus centra u implementaciji Arhuske konvencije u BiH, njegovu “misiju i viziju“, definisan je “Strateški okvir djelovanja Arhus centra 2013/2014“ i prezentiran je sastav, uloga i djelovanje Savjetodavnog odbora Arhus centara koji će se u narednom periodu osnovati.

  Realizacijom planiranih projektnih aktivnosti i osnivanjem Arhus centara u Tuzli i Banjaluci podstiče se partnerski odnos između vlasti i građana na implementaciji Arhuske konvencije, što direktno doprinosi razvoju ekološke demokratije i temeljnog ljudskog prava na čist i zdrav okoliš u Bosni i Hercegovini./Vanja Rizvić i Viktor Bjelić/

Učesnici eko radionice u Tuzli

 

Vaš komentar na članak: