Očekivanja da će BIH u januaru zahvatiti velika epidemija gripe, bar na primjeru Živinica nisu se obistinila. Do povećanja broja oboljelih došlo je u zapadnoevropskim zemljama, te Sloveniji i Hrvatskoj. Eksperti EU su prognozirali da će u januaru od gripe oboljeti više od milion ljudi u Evropi.Na sreću u Živinicama još nema pokazatelja alarmantong stanja, ali se treba čuvati poručuju ljekari.

  «Kod nas u hitnoj službi najčešće dolaze oboljeli od raznih upala i osobe s visokim pritiskom.Svakako, ima i raznih povreda, u saobraćaju ili tokom radnog angažovanja ljudi.Tehnički smo loše opremljeni i uvijek ne možemo pružiti kvalitetnu uslugu», kaže nam dežurni u hitoj službi Doma zdravlja Živinice dr. Mirsad Bijelić.

  Uz tehničke nedostatke i nedovoljno kadra koči efikasniji rad hitne službe, o čemu dr.Bijelić posebno ističe:

  «Potrebno nam je još ljekara za kompletiranje ekipa hitne pomoći, zatim saniteta i raznih medicinskih aparata.Još uvijek nemamo ekipe mobilne za pružanje pomoći na terenu ili patronažu.Mi koji dežuramo u hitnoj ne smijemo napuštati prostorije, jer se ne zna ko nam sve može doći i zatražiti hitnu intervenciju..Bila bi potrebna značajnija podrška općine, kako bi se hitna služba kadrovski i tehnički opremila za potpuno obavljanje svoje funkcije, a to znači efikasniju zdravstvenu zaštitu naših građana»./Š.G./

Dr.Mirsad Bijelić
 

 

Vaš komentar na članak: