U vrijeme kada je teško pronaći zaposlenje u svojoj zemlji, mladi su orjentisani ka odlasku u strane zemlje u kojima ima posla.Udruženje Euro pokret organizovanja humanih aktivnosti /EPOHA/ Tuzla, uspješno realizuje projekte pomoći mladima pri zapošljavanju, pretežno studenatima, kao što je to bilo krajem septembra mjeseca,ali i osobama koje imaju hrvatske ili druge EU papire.Takođe se radi na tome da se nađe put i za one koji nisu ni u jednoj od ove dvije kategorije.

Tada je za Njemačku ispraćeno na privremeni rad u trajanju od dva do tri mjeseca oko 150 osoba iz Tuzle i okolnih gradova. Već treću godinu EPOHA uspješno pomaže svojim članovima pri zapošljavanju, pa će se u tom smjeru i dalje raditi na doborbit mladih. Više o tome saznajemo od projekt menadžera ovog udruženja Sabahudina Poljića:

“Osim solidne zarade mladi ljudi uče njemački jezik, upoznaju nove gradove i stiču radne navike u Njemačkoj. Imamo veći broj članova, kojima se zahvaljujemo na dosadašnjoj saradnji. Tokom boravka u Njemačkoj studenti mogu zaraditi 2 do 3 hiljade Eura za dva do 2,5 mjeseca, potom imaju priliku da upoznaju nove ljude, obiđu veći broj gradova i osjete kako izgleda raditi u Njemačkoj”, ističe Poljić.

Studenati u Njemačkoj rade na inventurama (brojanje artikala) u marketima, uz pogodnosti kao što su plaćen smještaj i obezbjeđen prevoz od radnog mjesta do mjesta stanovanja. Gradovi u kojima se radi su Minhen, Augsburg, Ulm, Karlsrue i Stutgart. Minimalna mjesečna zarada iznosi neto 1000-1200 Eura, a mogući su i dodatni poslovi.

Prema riječima Samida Đulovića, predsjednika udruženja, za odlazak u Njemačku studenti su imali početne troškove- povratna karta 100 Eura, putničko zdravstveno osiguranje 50 Eura, ovjera ugovora 6 Eura, te hrana do akontacije koja se dobija poslije dvije odrađene sedmice i iznosi 100 do 150 Eura, što ukupno iznosi oko 250 do 300 Eura početnih troškova.

Aktivnosti u EPOHI nastavlju na pripremi nove grupe osoba koji žele raditi u Njemačkoj.Svi koji žele više informacija dođite u kancelariju u Mejdanu, tribina A, ulaz do Juvente od 9 do 15 sati ili se prijavite na linkove:

Za one koji žele posao za stalno na poslovima punjenja polica u marketima, a imaju hrvatske ili neke druge EU papire neka se prijave na link:
http://b2b-epoha.com/prijava-za-radnike/

A studenti koji obnavljaju ili su statusu apsolventa ili matrikulanta neka se prijave na link:
http://b2b-epoha.com/prijava-za-studente/

 

 

Vaš komentar na članak: