Specijalna olimpijada u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Košarkaškim savezom BiH, organizira brojne aktivnosti radi promoviranja Evropske sedmice košarke, koja se održava od 28. novembra do 5. decembra.Tako je danas u Gradskoj dvorani u Živinicama održana uspjela promocije ove popularne igre.

  Manifestacija je započela defileom učesnika današnjeg takmičenja, ekipa KK ABC Tuzla, KK Živinice Dino kafa, reprezentacije specijalne olimpijade BiH i domaćini i tehnički organizatori ekipa Djece s posebnim potrebama "Vrati mi osmijeh" Živinice.

  Potom je, prije zvaničnog otvranja promocije, izveden  prigodan kulturno zabavni program, u kojem su učestvovali KUD Živinice, sa folklornom i muzičkom sekcijom, te plesna i folklorna grupa Dječijeg obdaništa Živinice.

  Okupljenim sportistima i velikom broju posjetilaca obratili su se izvršna direktorica specijalne olimpijade Kada Delić-Selimović,predsjednica UG Djece s posebnim potrebama Živinice Suada Omić i načelnik općine Živinice Hasan Muratović, koji je proglasio takmičenje otvorenim.

  Specijalna olimpijada je najveći svjetski pokret posvećen promoviranju, poštivanju, prihvaćanju, uključivanju osoba s intelektualnim nedostacima u društvene tokove i bori se za ljudsko dostojanstvo tih osoba.

 Današnja manifestacija je u potpunosti uspjela zahvaljujući, između ostalog i živiničkim poduzetnicima, te općini Živinice, koji su skromnim donacijama pomogli održavanju promocije specijalne olimpijade, što će doprinijeti razvoju socijalnih vještina potrebnih za aktivno sudjelovanje ove djece u društvu i društveno poželjnim aktivnostima.
 
 U opuštenoj atmosferi danas su se djeca s sposebnim potrebama kroz sport i druženje upoznavali s vršnjacima, a cio događaj je bio znak da su i oni bar na trenutak bili u centru pažnje, da su se zajedno igrali i gledali košarkaška takmičenja.Na kraju preostaje da pohvalimo i mlade Crvenog križa Živinice koji su svo vrijeme bili na usluzi organizacije današnje sportske manifestacije!/Š.G./

Zajednički snimak svih učesnika specijalne olimpijade

Sa defilea ekipa učesnica

Nastup folklorne sekcije KUD Živinice

Promocija elemenata košarkaške vještine

Slobodna bacanja u koš

Ekipa djece s posebnim potrebama "Vrati mi osmijeh"
 

Vaš komentar na članak: