Sve je spremno za održavanje 3.Međunarodnog festivala folklornog stvaralaštva "Živinice 2011"! Domaćini MZ Šerići, Đurđevik i grad Živinice obavili su sve potrebne pripreme za potpuni uspjeh ove kulturne manifestacije.

 Sutra od 18 do 20 sati upriličiće se prijem svih gostujućih folklornih grupa iz Mađarske, Turske, Moladavije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i BiH, gdje će im se podijeliti akreditacije i program manifestacije, nakon čega će zajednički posjetiti Bulevar.

 Čast da organizuju prvi festivalski nastup pripao je MZ Šerići, gdje će se u čeetvrtak od 19 sati održati koncert narodnih pjesama i igara, a već sutradan domaćin novog koncerta je MZ Đurđevik. Općinski načelnik Hasan Muratović organizovaće prijem za goste – učesnike festivala 8.jula.

 Centralna manifestacija i koncert narodnih igara održaće se u subotu, 9.jula od 19 sati na Gradskom bulevaru.Ovom događaju prethodiće defile svih učesnika u 18 sati- od zgrade BKC do MSŠ i potom do zgrade općineske administracije.

Večeras generalku pokvarila kiša

  Članovi KUD Živinice večeras su imali generalnu probu pred početak festivalskih dana.Na pozornici iza zgrade općine na Gradskom bulevaru okupile su se tri grupe, a o tome više govorio nam je direktor KUD Enver Šehović:

  "Večeras smo isporbali pozornicu na kojoj će se izvoditi program 3.Međunarodne smotre folklornog stvaralaštva, kao i našu spremnost da što uspješnije nastupimo i pokažemo našoj publici da ne zaostajemo spram durugih folklornih grupa.Uložili smo mnogo truda, svi naši članovi su dali sve od sebe da se što bolje pripreme i nadam se da uspjeh neće izostati. Mada nas je večeras kiša prekinula, očekujemo lijepo vrijeme u subotu, kada je centralna manifestacija".

  Brojna folklorna grupa večeras je  pokazala nove koreografije, a Tarik Kudić ističe da će sve proći u najboljem redu:

  "Imamo veliko međunarodno iskustvo, gostovali smo u Švedskoj, Turskoj, Hrvatskoj, Poljskoj i drugim zemljama, tako da će i u Živinicama sve proteći u najboljem redu".

  Član orkestra gitarist  Amer Šehić takođe očekuje pun uspjeh i dobar provod za sve učesnike festivala:

  "Sigurno je da ćemo biti dobri domaćini tokom svih dana boravka naših gostiju.Nastojaćemo im pokazati zanimljivosti našeg kraja, a ako vrijeme posluži ići ćemo i na kupanje na Panonska jezera, kako bi njihovi utisci bili potpuniji"./Š.G./

Plakati najavili održavanje 3.Međunarodnog festivala

KUD Živinice-pripremili dvije nove koreografije

Sa večerašnje generalke

Dok jedna grupa uvježbava druga čekala na red

Vaš komentar na članak: