U predstavi „Ljubav“, Murraya Schisgala, koju je  premijerno izveo tuzlanski Draft teatar, uživala je mnogobrojna publika u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, a tražila se i stolica više.

  Trio u sastavu Almedina Salčinović, Dragan Tešić i Zoran Vasiljević ističu kako je rad na „Ljubavi“ predstavljao veliko zadovoljstvo jer su, osim profesionalnog pristupa, uložili upravo i mnogo ljubavi.

   Schisgal u ovoj priči, pored ostalog, pokušava da nam kaže kako događaji iz ranog djetinjstva imaju veliki uticaj na našu sposobnost da osjetimo pravu ljubav, njegujemo je i razvijamo. Režiseri predstave, Dragan Tešić i Zoran Vasiljević, smatraju da se ne može svrstati ni u socijalnu dramu, niti u komediju, iako ima veliku dozu humora koja proizilazi iz same situacije u kojoj se nađu učesnici.

   Vasiljević je opisao kao simpatičnu priči o ljubavnom trouglu a za premijerno izvođenje, kazao je, predano su se pripremali oko šest mjeseci, te uložili mnogo truda.

  Zbog izuzetno dobre reakcija publike, kakve su bile večeras, „Draft“ vrijedno radi, iz godine u godinu. Ni Dragan Tešić nakon večerašnje premijere nije krio zadovoljstvo, jer je prvo izvođenje „Ljubavi“ potvrdilo da dani provedeni u pripremama nisu uzalud potrošeni.

  Draft teatar, inače, ove godine obilježava 20 godina postojanja i rada. Za to vrijeme, kroz „Draft“ je prodefilovalo mnogo mladih, talentovanih i dobrih glumaca. Danas je član ovog teatra i Almedina Salčinović, koja do sada nije imala glumačkog iskustva, ali je svoj talenat dokazala ulogom u „Ljubavi“. Osim što je uživala u pripremama i radu na novom projektu „Drafta“ za nju je ovo, kazala je, izuzetno vrijedno iskustvo.

  Bila je ovo druga po redu predstava koja se igra u okviru, već tradicionalnog, 12. festivala „Pozorište bez granica“, a do kraja će Draft teatar, domaćin ovog festivala, Tuzlacima pokloniti još četiri gostujuće predstave.

  Već danas, u srijedu, će svi ljubitelji pozorišne umjetnosti moći pogledati predstavu „Tunel“ koju će, na Trgu slobode u 21.00 h, izvesti gosti iz Bijeljine. Radi se o autorskom projektu Gavrila Jovanovića. U slučaju kiše, predstava će biti izvedena u Domu mladih Tuzla, sa početkom u 19.30 h.

  Festival „Pozoriše bez granica 2012“ odvija se u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“. Podsjetimo, na sve predstave za vrijeme trajanja festivala, ulaz je slobodan. /Promusmedia Tuzla/

Detalj sa predstave Ljubav
 

Vaš komentar na članak: