Današnjim održavanjem osnivačke Skupštine u Živinicama je formirana Zemljoradnička zadruga "Toplica", čije će sjedište biti u Bosanskom kulturnom centru. Za predsjednika Skupštine izabran je Salko Bešić, a u Upravni odbor izabrana su po 3 predstavnika iz tri sekcije-osnivači ZZ "Toplica".

  Na osnivačkoj Skupštini zadrugara usvojeni su potrebni opšti akti, kao i Zadružna prarvila kojih će se pridržavati svi članovi ovog udruženja. Poznato je da su se u ranijem periodu na području opštine Živinice postigli zavidni početni rezultati u oblasti ratarsko-povrtlarske i animalne proizvodnje, te pčelarstva. Formiranje Zaduge ima veliki značaj za dalji organizovani razvoj agrara na području cijele opštine, gdje postoje velike rezerve i potebni resursi.

  Prošle godine  povrltlari su  tržištu  isporučili oko milion tona kornišona, postignuti su uspjesi na farmama tovnih junadi i  muznih krava, dok je u pčelarstvu  već registrovano  preko 5 hiljada košnica, što je solidna osnova za dalje okrupnjavanje i povećanje proizvodnje u cjelokupnom agraru naše opštine.

 Značajnu podršku  poljoprivrednici će imati od  općine, koja će nastojati kroz razne vidove podsticaja pomoći ovu nedovoljno razvijnu privrednu granu./Š.G./

Sa današnje osnivačke Skupštine živiničkih zadrugara

Predsjednik ZZ "Toplica" Salko Bešić

Vaš komentar na članak: