Nastavljajući aktivnosti na rasvjetljavanju događaj koji se desio 21. aprila 2010. godine za vrijeme protestnog skupa ispred zgrade Vlade Federacije BIH, policijski službenici Federalne uprave policije lišili su slobode još pet lica:

  Z. K. rođenog  1973. godine u Sjenjini – Doboj, M. M. rođenog 1971. godine u Suhoj – Živinice, E. Ć. rođenog 1962. godine u Tupkovićima – Živinice, H. A. rođenog 1969. godine u Gornjim Živinicama, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela:

  „Napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti“ iz člana 359.  KZ FBiH, „Nasilničko ponašanje“ iz člana 362. KZ FBiH i „Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. KZ FBiH, te

   M. Č. rođenog 1972. godine u Brlošcima – Kladanj, zbog postojanja osnova sumnje da je, pored ranije navedenih krivičnih djela, počinio i krivično djelo „Sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje“ iz člana 358. KZFBIH.

  Postoji osnov sumnje da su se imenovani, kao aktivni učesnici protestnog skupa ispred Zgrade Vlade Federacije, koji su 21. 04. 2010. godine organizovala boračka udruženja koja djeluju u Federaciji BiH, nasilnički ponašali i u pravcu zgrade Vlade Federacije BIH i policijskih službenika koji su bili angažovani na obezbjeđenju iste bacali kamenice i komade betona, što je dovelo do ugrožavanja građanskog mira, velikog uništenja imovine, te nanošenja povreda prema policijskim službenicima.

  Lica lišena slobode su uz službene izvještaje predata Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na daljnje postupanje.

   Istraga po predmetnom se i dalje nastavlja./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

AKCIJA ZDRUŽENIH POLICIJSKIH SNAGA

  Po nalogu tužiteljstva bih provodi se jedna od najvećih  akcija združenih policijskih snaga u više gradova Bosne i Hercegovine.Akcija uključuje oko 100 pretresa u više gradova u BiH sa ciljem otkrivanja i kaznenog procesuiranja osoba osumnjičenih za organizirani kriminal.

  U ranim jutarnjim satima, u više gradova u Bosni i Hercegovini, uključujući Brčko, Bijeljinu, Banja Luku, Odžak, Čelić, Doboj i Prnjavor, združene policijske snage provode jednu od najvećih akcija usmjerenu na otkrivanje i kazneno gonjenje osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala iz članka 250., neovlaštenog prometa opojnih droga iz članka 195. i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. Kaznenog zakona BiH.

  Tužitelji iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nalaze se na terenu i koordiniraju rad policijskih snaga.

  U akciji sudjeluju policijski djelatnici MUP-a Republike Srpske, koji je nositelj policijskih aktivnosti, policijski djelatnici Federalne uprave policije, koja je nositelj aktivnosti u  FBiH, te Policije Brčko Distrikta, a asistenciju pružaju i policijske snage nadležnih kantonalnih MUP-ova na području Federacije BiH.

   Akcija uključuje pretrese više objekata i vozila koje koriste osumnjičeni, a u akciji je lišeno slobode više osoba.

   Nakon provođenja akcije, osumnjičeni koji su lišeni slobode biće predati postupajućim tužiteljima koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga odlučiti za koliko osumnjičenih će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

  Današnja akcija rezultat je dugotrajnog i napornog policijskog i tužiteljskog rada, te predstavlja odlučan korak Tužiteljstva BiH i policijskih agencija u BiH, u borbi protiv organiziranih kriminalnih skupina koje djeluju u više gradova Bosne i Hercegovine./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

                                                                
                                                    

Vaš komentar na članak: