Policijski službenici Federalne uprave policije podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaje o izvršenim krivičnim djelima protiv 45-godišnjeg Z.T. iz Sarajeva zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo "Organizirani kriminal" iz člana 250 st. 3 KZBiH, u vezi s krivičnim djelom "Ubistvo" iz člana 166. stav 2, tačke a) i d) KZFBiH; protiv 38-godišnjeg M.L. iz Bijeljine, 31-godišnjeg R.M. iz Zvornika i 34-godišnjeg S.D. iz Sarajeva zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo "Organizirani kriminal" iz člana 250. st. 2 KZBiH, u vezi s krivičnim djelom "Ubistvo" iz člana 166. stav 2, tačke a) i d) KZFBiH, te protiv 47-godišnjeg H.M. iz Sarajeva zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo "Organizirani kriminal" iz člana 250. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom ”Iznuda” iz člana 295. KZFBiH, a sve u vezi sa članom 29. "Saučesništvo" KZBiH.

  Istražitelji su utvrdili da postoji sumnja da je prvoprijavljeni u martu 2010. godine organizirao i pripremio, zajedno s pripadnicima svoje kriminalne grupe M.L., R.M., S.D. i drugim njemu poznatim osobama, ubistvo M.T. i W.A.

  Prvoprijavljeni je organizirao da četvrtoprijavljeni osigura praznu kuću u kojoj će ubistvo biti izvršeno, te da skupa s drugo i trećeprijavljenim, te još tri NN osobe, zajedno s njim doću u taj objekat i namame žrtve da se pojave u toj kući. Po njihovom dolasku, drugoprijavljeni je, sukladno prethodnom dogovoru i uputama dobivenim od prvoprijavljenog, pucajući iz pištolja usmrtio prvo W.A., a potom i M.T.

  Nakon ubistva oštećenih, trećeprijavljeni je automobil M.T. odvezao na drugu, a tri dana poslije na treću lokaciju.Navedeni pripadnici organizirane kriminalne grupe prvoprijavljenog su nakon dvostrukog ubistva, poštujući prethodni dogovor i upute prvoprijavljenog, izvršili prikrivanje leševa i tragova izvršenog krivičnog djela. Tako su tijela ubijenih prevezli i ukopali na lokaciji koju je odredio prvoprijavljeni, gdje su tijela pronađena i ekshumirana 29.12. 2010. godine.

SUMNJA U UČESTVOVANJU U SAMOUBISTVU

Policijski službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Zenici Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 40-godišnjeg A.B. iz Zenice zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Učestvovanje u samoubistvu" (čl. 170 KZFBiH) u vezi sa krivičnim djelom "Pomaganje" (čl. 33 KZFBiH).

  Naime, postoji osnov sumnje da je prijavljeni tokom januara, februara i marta 2010. godine, kao zdravstveni radnik u KPZ Zenica i osoba odgovorna za čuvanje i podjelu lijekova i medikamenata u KPZ Zenica, omogućio da iz zatvorske apoteke jednom od zatvorenika dospijevaju medikamenti koji nisu propisani terapijom. Usljed prekomjernog unosa medikamenata u organizam, zajedno sa stopostotnim alkoholom, zatvorenik je preminuo.

  Tako je prijavljeni svojim činjenjem, odnosno propuštanjem činjenja, poduzeo radnje pomaganja, odnosno poduzeo je pripremne radnje prije nego je nastupila smrt osuđenika.

  Sukladno propisima, svaka osoba koja se nađe na izdržavanju kazne mora biti spriječena u samopovređivanju i povređivanju drugih osuđenika, što u konkretnom slučaju odgovorna osoba nije ispoštovala./FEDERALNA UPRAVA  POLICIJE/

Vaš komentar na članak: