Policijski službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu Goražde Službeni izvještaj protiv pet lica: M. K. (1951), S. Z. (1976), E. D. (1954), S. D. (1956) i M. G. (1962), svi rođeni u Goraždu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. KZ FBiH.

 Naime, postoji osnov sumnje da su imenovani, kao odgovorna lica, prilikom planiranja budžeta za finansiranje određene manifestacije u 2008. godini, prekoračili svoja ovlaštenja na način da su za tu manifestaciju iz Budžeta opštine Goražde izdvojili sumu novca za oko 130% veću od planirane, te su isti na taj način oštetili za preko 300.000,00 KM. Postoji osnov sumnje da su imenovani, čineći gore navedeno, svjesno ignorisali prethodno donesenu Odluku Opštinskog vijeća Goražde o visini sredstava koja mogu biti izdvojena za finansiranje manifestacije.

 Također, policijski službenici Federalne uprave policije podnijeli su i službeni izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Široki Brijeg protiv P. B. rođenog 1977. godine u Širokom Brijegu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. KZ FBiH.

 Naime, postupajući u skladu sa Naredbom Općinskog suda u Širokom Brijegu, policijski službenici Federalne uprave, u saradnji sa MUP-om RS-a i Zapadno-hercegovačkog kantona, su izvršili pretres kuće i pratećih objekata te pokretne imovine koju koristi imenovani, kojom prilikom su pronađene veće količine municije različitih kalibara, redenik te okviri za municiju za automatsku pušku. Navedeni predmeti uz potvrdu oduzeti.
Oba predmeta su uz Službeni izvještaj predana nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje./FEDERALNA UPRAVA POLICIJE/

Vaš komentar na članak: